Кламер БГ - Новини: Вандали разрушиха три паметника на Ленин в Украйна от началото на годината

Вандали разрушиха три паметника на Ленин в Украйна от началото на годината

Свят

|
Пет, 10 Ян 2014г. 11:43ч.
Вандали разрушиха три паметника на Ленин в Украйна от началото на годината

Неизвестни лица "обезглавиха" паметника на Ленин в украинския град Машевка (Полтавска област). Образувано е дело за хулиганство, съобщи местната милиция, цитирана от ИТАР-ТАСС.

На 4 януари неизвестни строшиха на парчета паметника на Ленин в с. Андриево-Иванове (Одеска област), а паметникът на Ленин в Березовка бе залят с боя. Паметникът на Ленин в едно от училищата на град Бердичев (Житомирска област) бе съборен от пиедестала на 9 януари.

На Бъдни вечер - срещу 7 януари, когато повечето жители са били на църква, неизвестни разрушиха паметника на съветските воини, убити през Великата Отечествена война, в град Глиняни (Лвовска област).

Вандалите отчупиха ръцете и краката на скулптурите, поставени недалеч от градската управа и католическата църква. Образувано е наказателно дело. Местните жители се канят да възстановят комплекса до 9 май - Деня на победата.

От миналия месец украинската милиция разследва събарянето на паметника на Ленин в Киев на 8 декември. По нейни данни в инцидента са замесени националисти от партията "Свобода".

До момента властите в Украйна не са потърсили от никого отговорност за тези вандалски действия и няма наказани.

mediapool.bg