Кламер БГ - Новини: ВСС създава усещане за индулгенция и симулира дейност

ВСС създава усещане за индулгенция и симулира дейност

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 13:10ч.
ВСС създава усещане за индулгенция и симулира дейност

Съюзът на съдиите в България възразява срещу начина, по който Висшият съдебен съвет (ВСС) проверява имуществото на магистратите.

Повод за разпространената до медиите в петък позиция на организацията е изслушването в понеделник в Етичната комисия към ВСС на единствения кандидат за поста главен съдебен инспектор - съдията от ВАС Веселина Тенева.

В края на декември сайтът "Биволъ" съобщи, че Тенева е била част от семейни сделки за покупко-дарения на едни и същи имоти, придобити с неясни средства, между нея и съпруга й Георги Георгиев и възрастната й майка. Между 2004 и 2008 г. тя е получила от тогава над 80-годишната си майка Марийка Тенева като дарения два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец за около 130 хил. лв. Любопитното е, че преди това тези имоти са били на Тенева и съпруга й и са били купени от майката с неясно какви средства.

Обяснението бе, че тези сделки са били с цел да се подсигури оставане на собствеността в семейството на Тенева, защото съпругът й е имал дете от предишния си брак. След едночасово изслушване етичната комисия на ВСС не намери нищо нередно в тези сделки.

В писмото си в петък Съюзът на съдиите твърди, че формалните проверки от ВСС създават усещане за индулгенции и симулират дейност.

"Засилва се негативното отношение на обществото към съдебната система и към конкретни магистрати, когато на повдигнати въпроси за съмнителни имуществени сделки той дава лаконични отговори за липса на нарушения и не представя публично резултатите от проверките", пишат от най-голямата съдийска организация.

С пояснението, че съдия Тенева е подходила професионално като сама е поискала да бъде проверена от ВСС, съдийският съюз отбелязва, че проверката се е изчерпила със становището, че в случая става дума за "строго лични имуществени взаимоотношения".

"Ниската степен на обществено доверие както във Вас и вашите действия, така и в съдебната система като цяло, задължава всички вълнуващи обществото факти да бъдат обсъдени публично. В противен случай в общественото съзнание не само се създава усещането за симулиране на дейност, но и за издаване на "индулгенции" на проверяваните. А това е еднакво вредящо и за престижа на съдебната власт, и за този на конкретния магистрат, проверяван от Етичната комисия", заявяват съдиите.

Те се съмняват, че кадровиците на Темида са достигнали до заключенията за липса на проблеми с Тенева след задълбочена проверка и проучване на фактите.

Във връзка с практиката на ВСС при подобни проверки, от ССБ дават пример и с друг казус – този с председателката на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян. В публикация на в. "Капитал" от ноември м.г. бяха изнесени данни за сключени преференциални договори за банков кредит между съдия Аракелян и "Корпоративна търговска банка" АД. Съдийската организация критикува ВСС, че и в този случай е излязъл с формалното заключение за липса на нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и констатацията, че са подадени изискуемите декларации по Закона за конфликта на интереси.

Според ССБ, кадровият орган следва да изработи критерии, за да се намери баланс между, от една страна, утвърдилата се практика за предлагане от страна на банките на преференциални условия на магистратите при сключване на договори за кредит, а от друга, високите изисквания за независимост и безпристрастност на магистратите.

От съдийската организация искат ВСС да отговори коя е разумната граница в това противоречие, при която не възниква конфликт на интереси. Този въпрос е особено важен в случаите, в които същите търговски дружества, предоставили по-изгодни условия за сключване на кредити, са страни по делата пред конкретния решаващ орган, се казва в обръщението до съвета.

mediapool.bg