Кламер БГ - Новини: ВСС прие смирено критиките в европейския доклад

ВСС прие смирено критиките в европейския доклад

България

|
Четв, 23 Ян 2014г. 13:49ч.
ВСС прие смирено критиките в европейския доклад

Висшият съдебен съвет (ВСС) приема всички критики от доклада на Европейската комисия, който беше публикуван преди ден, стана ясно от думите на представляващия член на институцията Соня Найденова.

"Има критики и препоръки, отправени със загриженост и обективност", коментира в четвъртък Найденова. Тя отчете, че са идентифицирани слабости в сферата на отстояване на независимостта на съдебната власт, атестирането и дисциплинарната дейност по отношение на магистратите, борбата с корупцията.

"Очевидно ще трябва да работим по-прозрачно и обективно", каза Найденова.

В доклада на ЕК основната критика към новия ВСС е, че има съмнения за кадровата дейност на съвета, защото медиите и наблюдателите могат да кажат с точност кои магистрати ще бъдат избрани на ключови позиции месеци преди избора им.

Другата критика към ВСС бе за начина, по който Народното събрание и общите събрания на магистратите проведоха изборите на неговите членове.

Найденова обяви витиевато, че ВСС ще предприеме мерки за промяна в кадруването.

"Препоръката е да се създаде набор от обективни стандарти за атестиране и повишаване, приемаме като изключително важна и цел, към която ще се стремим. Предприели сме първоначални стъпки", обясни представляващият член на съвета.

Тя напомни, че институцията е реагирала на няколко опита за намеси на фигури от изпълнителната власт, имайки предвид декларациите срещу Цветан Цветанов, докато беше вътрешен министър. Тогава проблемът на ВСС беше дали да спомене Цветанов директно в протестите си срещу атаките на изпълнителната власт срещу магистрати или да прати позицията си по посока на Луната.

"Реагирахме на изпълнителната власт срещу опити за вмешателство, но очевидно е необходимо да създадем по-ясен механизъм за реакции в такива случаи", каза Найденова.

Тя призна още, че критиките на ЕК за противоречивата дисциплинарна практика на ВСС също са "правилни" и има какво да се направи.

"На 19 декември създадохме работна група за изработване на единни критерии за дисциплинарни наказания. Нямаме срок за това, но (идеята е) колкото може по-бързо (да стане). Няма да е процес, който да се проточи месеци. В процес сме и на изпълнение на друга препоръка – преодоляване на причините за забавените дела", каза представляващият член на съвета.

По думите на Найденова докладът е "полезен коректив, с който сверяваме часовника си".

mediapool.bg