Кламер БГ - Новини: ВСС иска ограничаване на достъпа на външни кадри до съдебната система

ВСС иска ограничаване на достъпа на външни кадри до съдебната система

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 18:03ч.
ВСС иска ограничаване на достъпа на външни кадри до съдебната система

Висшият съдебен съвет поиска от Народното събрание да ограничи достъпа на външни за съдебната система юристи до свободните места за работа в системата. Това става ясно от позицията по подготвяните поправки в Закона за съдебната власт, изготвена от комисията по атестиране към съвета. Искането за ограничаване е оправдано с настроенията в магистратската общност.

По сега действащия ред ВСС е длъжен да определи чрез жребий 20 процента от свободните места във всяко ниво от магистратурата за първоначален прием на външни за системата юристи. Те, също като младшите съдии и прокурори, трябва да се явяват на конкурс за позициите. Поправката в закона бе приета през 2009 година като опит на парламента да предотврати затварянето на системата към останалите професионални общности.

Това обаче предизвика негодувание сред магистратите от кариерата, тъй като създаде възможност юристи, които никога не са били магистрати, да получат места във върховните съдилища или прокуратури.

ВСС предлага назначаването на външни за системата кадри да бъде ограничено до първоинстанционните органи на съдебната власт – районни съдилища и прокуратури.

В същото време обаче се настоява и за още едно ключово ограничение – твърдо установените 20% в закона да бъдат записани като "до 20%". Така в ръцете на ВСС ще бъде дадено правото да определя колко точно външни юристи да бъдат допускани в системата. Хипотетично е възможно ВСС напълно да блокира подобни назначения заради липсата на точно установена долна граница на квотата.

Според членовете на ВСС прекратяването на гарантирания достъп на външни хора до съдебната система ще бъде стимул за редовите магистрати. Така по-ясно ще се отчете признанието за натрупания им опит и заслуги за развитието на системата. В мотивите си ВСС подчертава още, че от 2007 година "в системата постъпват изключително добре подготвени юристи, които влизат след тежък конкурс за младши съдии и прокурори".

Въпреки това твърдение скандалите с конкурсите на ВСС продължават да са често срещано явление. През септември миналата година съветът сам отмени конкурса си за назначение на четирима върховни прокурори, защото го сметна за "опорочен". Има и случаи на безпринципни откази за назначение на съдии, които са спечелили конкурси.

mediapool.bg