Кламер БГ - Новини: Прокуратурата иска блокиране на проверката на ВКС по делото "Иванчева"

Прокуратурата иска блокиране на проверката на ВКС по делото "Иванчева"

България

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 14:50ч.
Прокуратурата иска блокиране на проверката на ВКС по делото "Иванчева"

Прокуратурата поиска в четвъртък блокиране на извънредна проверка на Върховния касационен съд (ВКС) по делото "Иванчева". По-рано през деня председателят на ВКС Лозан Панов разпореди комисия, съставена от върховни съдии, да провери работата на апелативния спецсъд по мерките за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Те са в килии вече седми месец, а апелативните магистрати на два пъти отменяха решение на първоинстанционния съд за пускането им под домашен арест заради влошено здраве.

Прокуратурата видя в проверката на ВКС опит за намеса по делото и настоя апелативният спецсъд да не предоставя на върховните съдии достъп до делото засега.

"С цел да се осигури безпристрастно решаване на делото", е основният аргумент за искането на прокуратурата.

Държавното обвинение настоява блокирането на проверката да трае до окончателното произнасяне по мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Писмото на прокуратурата до апелативния спецсъд е подписано от шефа на апелативната спецпрокуратура, от наблюдаващия делото "Иванчева" първоинстанционен прокурор и неговия колега от втората инстанция.

В четвъртък сутринта шефът на ВКС Лозан Панов нареди лично проверката на апелативния спецсъд. Досега на два пъти първоинстанционният съд решаваше жените да бъдат пуснати под домашен арест поради влошено здравословно състояние, но апелативните спецсъдии отменяха това решение и ги връщаха в килиите.

Знаково беше решението на съда от 16 ноември. Съдия Иво Хинов от първоинстанционния спецсъд нареди Иванчева и Петрова да бъдат пуснати незабавно от ареста. Той се мотивира с медицинската експертиза, показваща, че двете са в лошо състояние, което се отразява на възможностите им да организират защитата си.

Няколко часа по-късно прокуратурата обжалва, а Апелативният спецсъд се произнесе светкавично и спря изпълнението на съдебното определение. Аргументът на втората инстанция бе, че не са изпратени всички документи от първата инстанция. Двете съдилища са в една сграда.

Резултатът е, че двете обвиняеми бяха върнати в килиите същата вечер. Те са в ареста вече седми месец. След светкавичното връщане в ареста на Иванчева и Петрова последва странно забавяне. Апелативният спецсъд вече 12-ти ден не се произнеся по същество за мерките им за неотклонение.

В заповедта на Панов се казва, че върховните съдии трябва да проверят как се администрира мярката за неотклонение, спазват ли се сроковете за произнасяне, как се избирани съдията-докладчик и членовете на съдебните състави и други.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова многократно искаха да бъдат освободени от ареста с твърдения за нечовешките условия в килиите и дискриминационно отношение към тях.

Министерството на правосъдието обяви във вторник, че килиите отговарят на всички европейски норми. По трагично стечение на обстоятелствата обаче ден след това съобщение в столичния арест почина арестант, въпреки че преди това е бил воден в болница за преглед.

В събота се проведе и протест в подкрепа на Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Той бе организиран от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" и от близките граждански съюзници на Иванчева - организацията “Зелен Младост“.

mediapool.bg