Кламер БГ - Новини: ВКС за втори път върна делото срещу банковия похитител от Сливен

ВКС за втори път върна делото срещу банковия похитител от Сливен

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 15:27ч.
ВКС за втори път върна делото срещу банковия похитител от Сливен

Върховният касационен съд (ВКС) за втори път върна на Бургаския апелативен съд делото срещу Стефан Стефанов, който през пролетта на 2011 г. нахлу в сливенски клон на "Инвестбанк", простреля охранител и часове наред държа за заложници 6 служителки на банката.

Причина за това стана фактът, че според съдиите Даниела Атанасова, Антоанета Данова и Лада Паунова колегите им от долната инстанция неоснователно са намалили присъдата на подсъдимия, "което е довело до явна несправедливост на наказанието".

След като делото веднъж стигна до ВКС, оттам бе върнато на Бургаския апелативен съд, а той установи сериозни пропуски на прокуратурата и й го върна за ново разследване, през април м.г. Стефанов получи от Сливенския окръжен съд 18 години затвор.

Това наказание бе намалено на 16 и половина години зад решетките от Апелативният съд в Бургас, като магистратите се позоваха на смекчаващи вината обстоятелства, които не са били отчетени от първата инстанция. Прокуратурата и частното обвинение обаче протестираха това решение и настояха пред ВКС за по-тежка присъда.

В решението си, качено на сайта на съда в понеделник, Върховният съд посочва, че няма как наказанието на Стефанов да бъде увеличено, тъй като в случая действа забрана за това, тъй като при допълнителното проведеното разследване не са открити никакви нови обстоятелства и не са повдигнати нови, по-тежки обвинения на подсъдимия.

"Забраната на подсъдимия да се наложи по-тежко по вид и размер наказание от това, което е било наложено при първоначалното разглеждане на делото с въззивното (второинстанционното – бел.ред.) решение, в случая ограничава решаващите съдилища, защото, макар да е изготвен нов обвинителен акт, този обвинителен акт е за първоначално предявените престъпления, а не за по-тежки", мотивират се съдиите Атанасова, Данова и Паунова.

Те обаче са категорични, че изводите, с които Бургаският апелативен съд е намалил общото наказание на Стефан Стефанов от 18 на 16 и половина година са неоснователни, както и, че посочените допълнителни смекчаващи вината обстоятелства не съответстват на данните по делото.

"Така, "младата възраст" на подсъдимия не може да бъде възприемана като смекчаващо обстоятелство. Такова би било само ако същата е близка до непълнолетието, характеризиращо се с недостатъчна зрялост на индивида... Липсата на грубо и нечовешко отношение спрямо служителите в банката, предоставянето на телефонен контакт с близките и доставянето на храна, не могат да бъдат отнесени към смекчаващите вината обстоятелства по отношение на деянието по чл. 199, ал. 2 НК (грабеж). Това поведение на подсъдимия, ако изобщо би могло да се обоснове извод за по-хуманно отношение в рамките на тежкото престъпно посегателство, би могло да бъде относимо към престъпленията по чл. 143А, ал. 1 НК (вземане на заложници)", аргументира се ВКС.

По тази причина върховните съдии частично отменят решението на Бургаския апелативен съд – по отношение на присъдата на Стефанов за опит за грабеж, както и на размера на общото наказание за всички престъпления, по които е признат за виновен. В тази си част делото ще бъде разгледано от нов състав на второинстанционния съд.

mediapool.bg