Кламер БГ - Новини: Бюджетът на САЩ за 2014 г. е 1.1 трилиона долара

Бюджетът на САЩ за 2014 г. е 1.1 трилиона долара

Свят

|
Съб, 18 Ян 2014г. 18:45ч.
Бюджетът на САЩ за 2014 г. е 1.1 трилиона долара

Президентът на САЩ Барак Обама подписа бюджета за 2014 година на стойност около 1.1 трлн. Долара. Така се слага край на заплахата от ново спиране на работата на правителството, както през октомври, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции.

През седмицата бюджетът беше одобрен от Сената и от Камарата на представителите. В него са смекчени предвидените съкращения на финансирането на много федерални програми.

По-специално, Пентагонът ще избегне орязване на 20 млрд. долара, а вътрешните агенции ще получат повече средства за разходи. При все това бюджетите на федералните агенции получават десетки милиарда по-малко, отколкото искаха Обама и демократите в Сената, отбелязва ДПА.

Бюджетът финансира федералното правителство до 30 септември. Този финансов закон се отнася до текущите разходи, които са около една трета от общите разходи на федералната държава. Той включва и 92 млрд. долара за военни операции в чужбина,

главно в Афганистан, както и 6.5 млрд. долара за извънредни разходи, свързани с природни бедствия, посочва БТА.

Присъстващи на церемонията по подписването забелязаха, че Обама е използвал общо шест писалки, изтъква ИТАР-ТАСС. Възможно е това да е свързано с огромния обем на документа, съдържащ над 1500 страници.

mediapool.bg