Кламер БГ - Новини: Българи и румънци с най-много собствени жилища, но пренаселени

Българи и румънци с най-много собствени жилища, но пренаселени

Европа

|
Съб, 18 Ян 2014г. 10:36ч.
Българи и румънци с най-много собствени жилища, но пренаселени

Румъния и България са начело по най-много собствени жилища, които не са обременени с ипотека или заем, съответно 97% и 95% от населението. Средно за ЕС повече от половината от населението на всяка държава членка има собствен дом.

Това сочи анализ на Евростат за типа и статута на жилищата в ЕС през 2011 г.

Едва между 2 и 3% от българите и румънците живеят под наем, показват още данните.

Най-много хора живеят на свободен наем в Швейцария - около 56 на сто от населението, като делът на наемателите значително надхвърля дела на собствениците на жилища.

Други страни, където значителен процент на хората живеят на свободен наем, е отбелязан в Германия (около 30%), Дания, Холандия и Швеция (по около 25%).

Също в Швеция около 66 на сто от хората обитават жилища с ипотека или заем. Така е и с хората в Норвегия и Исландия (около 63%), Холандия (60%), Дания (52%) и др. Швеция, Швейцария, Норвегия и Холандия са и страните от ЕС с най-нисък дял на хората, обитаващи собствено жилище без тежести на ипотека или заем - между 5 и 10 на сто.

Около 40 на сто от населението на ЕС обитава апартаменти. Малко над една трета от европейците (35%) живеят в еднофамилни къщи, а една четвърт обитава двуфамилни къщи, сочи европейската статистика.

Делът на хората, които обитават апартаменти е най-висок в Испания, Латвия и Естония - по около 65 на сто. За България процентът е около 47 на сто, като българите са притежавали над 2.5 милиона жилища в градовете и близо 1.3 милиона жилища в селата.

Най-много хората обитават еднофамилни къщи в Хърватия (71%), Словения (66%), Унгария (64%), Румъния и Дания (по около 60%).

Въпреки че в България и Румъния е отбелязан най-висок процент в притежаването на собствени жилища - хората в тези две страни са далече от качеството на жилищните условия по броя на стаите в жилището и хората, които го обитават.

Жилищната пренаселеност е най-висока сред населението в Румъния (54%), България, Полша и Унгария (по 47%).

Най-ниски нива на пренаселеност в жилището се наблюдават в Холандия (1.7%) и Белгия (2.2%) при среден показател за ЕС - 17 на сто.

По друг показател за качеството на жилището - наличието на елементарни санитарни условия - около 38 на сто от румънците и 25 на сто от българите не притежават вътрешна тоалетна в жилището при среден показател за ЕС от 3 на сто.

Освен това 36 на сто от румънците и 15 на сто от българите не притежават в жилището си вана или душ. В Испания, Холандия, Швеция и Великобритания подобни жилищни проблеми практически са сведени до нулата.

Криминално посегателство, кражби или вандализъм срещу жилището са били възприемани като проблем средно от 14 на сто от европейците.

За България този показател е 27 на сто, Великобритания и Гърция - по 20 на сто, Холандия - 18 на сто, Румъния - 16 на сто.

Най-висок риск от загубване на жилището поради изпадане в бедност е отбелязан в Румъния - 53 на сто от населението, Унгария - 40 на сто, България и Латвия - по 35 на сто.

Риск от изгубване на жилището поради бедност практически липсва в Швейцария, Холандия, Норвегия, Ирландия и Исландия, отчита Евростат.

mediapool.bg