Кламер БГ - Новини: Шефът на ИАЛ: Не е проблем заразени с коронавирус да се ваксинират

Шефът на ИАЛ: Не е проблем заразени с коронавирус да се ваксинират

България

|
Нед, 07 Март 2021г. 10:45ч.
Шефът на ИАЛ: Не е проблем заразени с коронавирус да се ваксинират

Преди ваксинация срещу коронавирус не е необходимо да се прави тест за антитела. Експертите казват, че няма проблем, ако човек е преболедувал или в момента е заразен, да му бъде поставена ваксина. Това няма да доведе до никакви усложнения, напротив - може да помогне.

Това заяви в интервю за бТВ в неделя директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов.

Той отчете, че до момента в България срещу коронавирус с поне една доза са ваксинирани около 300 000 души.

"Под 3 на 1000 души съобщават за нежелани реакции и всички те са описани в кратката характеристика. Това са най-често болки в областта на приложение, леки грипоподобни симптоми и малко по-висока температура при аденовирусните ваксини... Тези симптоми отшумяват бързо - за едно денонощие", уточни Кирилов.

Той напомни, че през март България очаква доставки от трите одобрени ваксини - на Pfizer/BioNTech, Moderna и Astra Zeneca.

От Pfizer/BioNTech се очакват 105 000 дози, разделени на пет доставки от по 21 000, като първата ще е на 8 март. От Moderna България ще получи този месец 85 000 дози, което е увеличение с около 50 000.

От препарата на Astra Zeneca се очакват две доставки - на 9 март (76 800 дози), както и 12 март (28 800 дози).

"Ще имаме още доставки до края на месеца, но още нямаме потвърждение за дози и дата", допълни Кирилов.

По думите му за всички ваксинирани с препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna се пази втора доза. За хората, имунизирани с препарата на Astra Zeneca, втора доза не се пази, но процесът се наблюдава и такава ще бъде осигурена за всички, получили първата доза.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева също потвърди пред БНР, че втора доза ваксина ще бъде осигурена на всички, получили първа такава.

"Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде осигурена втората доза на всички. Независимо коя е ваксината, електронната система работи по един и същи алгоритъм: заложен е периодът между първата и втората ваксина и се спазва той", поясни Начева.

Прилагането на руската ваксина "Спутник V" у нас зависи от одобрението на Европейската комисия, посочи още Богдан Кирилов пред бТВ. Същото посочи и Жени Начева пред БНР.

"Ние следваме решенията на Европейската комисия. В момента, в който Европейската агенция по лекарствата одобри заявките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на преговори с тях за доставка", каза Начева.

Все още се водят преговори за вземане на ваксини назаем от Франция и Германия, уточни Начева. По думите й проблемът със забавянето на доставките касаят не само България, но и всички останали страни от ЕС.

Във връзка със спирането на плановите операции от 8 март зам.-министър Начева обясни, че все още се обсъжда темата и не е взето окончателно решение за цялата страна.

"Ситуацията на територията на страната е твърде специфична и различна, затова местният подход е водещ при вземането на решения", обясни тя.

mediapool.bg