Кламер БГ - Новини: Окончателно: Изборите ще са на 2 април заради поправките на "хартиената коалиция"

Окончателно: Изборите ще са на 2 април заради поправките на "хартиената коалиция"

България

|
Вт, 24 Ян 2023г. 19:15ч.
Окончателно: Изборите ще са на 2 април заради поправките на "хартиената коалиция"

Окончателно: Изборите ще са на 2 април заради поправките на

Макар най-ранната възможна дата за предсрочните избори да е 26 март, президенът реши да ги насрочи на 2 април.

Едноседмичното забавяне е поради необходимостта да се произведе достатъчно количество хартия със специални защити за т.нар. машинни бюлетини, въведени с последната промяна на изборния закон. В края на миналата година ГЕРБ-ДПС-БСП ("хартиената коалиция") реши не само да върне хартиената бюлетината, но и да превърне машините за гласуване в принтери за друг вид хартиена бюлетина. Към момента обезпечаването на двата вида хартиени бюлетини от печатницата на БНБ е основният проблем пред организацията на изборите.

Радев обяви решението си поредните предсрочни избори да са на 2 април пред журналисти във вторник вечерта, след като преди това изслуша становището на ЦИК. Парламентът ще бъде разпуснат на 3 февруари.

"Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-то НС и те да докажат, че борбата с корупцията, законопроектите по Плана за възстановяване и европейската интеграция, са реален приоритет, а не само предизборни обещания", добави президентът.

Във вторник сутринта председателят на ЦИК Камелия Нейкова бе извикана в парламента да даде разяснения за вота.

"Евентуална дата 26 март практически не би могло, но през април, 2 април, ЦИК ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи процеса така, както е предвидено в Изборния кодекс и тази хартия ще отговаря на изискванията, предложени в закона", каза Нейкова.

Решението за 2 април не е изненада, тъй като следващите недели също са неподходящи за предсрочен вот. Великден се пада на 16 април, а на 9 април се празнуват православната Цветница и католическият Великден. Провеждането на поредни предсрочни избори стана неизбежно, след като връченият от Радев на БСП последен мандат за съставяне на правителство се провали. Във вторник сутринта лидерът на партията Корнелия Нинова върна на президента празна папката с мандата.

Трите партии от "хартиената коалиция" (ГЕРБ-ДПС-БСП) бяха наясно, че ще възникне проблем с осигуряването на хартията за бюлетините от машините още преди да приемат тази поправка, тъй като БНБ предварително предупреди какви са възможностите на печатницата.

От БНБ са предоставили на ЦИК три варианта за защита на бюлетините от машинното гласуване, които са с различна защита и с различна визия на гърба. ЦИК вече проведе и успешен експеримент, в който на три машини бяха тествани ролки с трите вида хартия.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов допусна минимална възможност да се стигне до вариант, при който да се гласува само с класическите хартиени бюлетини, ако не стигне времето, за да се произведат бюлетините за машините. "Този шанс е малък. ЦИК ще направи всичко, за да няма такъв вариант", добави той.

Още не е ясно как ще изглежда "бюлетината от машинно гласуване"

От днешните обяснения на ЦИК в парламента и при президента се разбра, че все още няма решение как точно ще изглежда на машинната бюлетина.

Тъй като ще се ползват сегашните машини за гласуване, е ясно, че принтираната от тях бюлетина ще бъде с ширината на контролната разписка, която устройствата разпечатваха. За да се компенсира това, бюлетината вероятно ще бъде по-дълга.

Пред президента членът на ЦИК Емил Войнов обясни, на последните избори около 2.4 млн. избиратели са гласували с машина, или средно по 242 избирателя в секция. "На предходните избори, когато се гласуваше само с машина, във всички секции средно по една ролка е била достатъчна", каза той, но тогава разписките са били по-къси.

В президентстовото Цветозар Томов посочи, че трябва да се осигури повече хартия с оглед на евентуалната дължина на новата бюлетина. Той уточни, че след последните промени в Изборния кодекс тя трябва да е идентична на обикновената бюлетина. "При всички положения бюлетините за машинно гласуване ще бъдат в много по-малък размер от досегашните хартиени бюлетини", добави той.

Колко хартия е нужна за машинното гласуване

Новата хартия ще трябва не само да бъде доставена на БНБ, но и на нея да бъде поставена защитата и да бъде нарязана и подготвена на ролки за машините.

"Предоставянето на 30 хиляди хартиени ролки за изборите е доста луксозен вариант. Може да се справим и с по-малко. Ще работим с оглед на датата, която ще определи Румен Радев. Ще направим всичко възможно да има достатъчно резервни ролки", обясни Томов.

Минимумът е подсигуряването на 10 хиляди хартиени ролки, посочи той.

Според Нейкова 15 000 – 20 000 ролки биха обезпечили във всяка една машина за гласуване да има една ролка, както и да има по една резервна. От ПП изразиха притеснения, че при това положение в някои секции ролките може да свършат преди края на изборния ден и така някои избиратели да бъдат лишени от възможността да гласуват с машина. Председателят на ЦИК увери, че във всички общини ще има достатъчен резерв на хартията за машините.

Какви са сроковете за доставка на хартията

Миналата седмица от печатницата на БНБ са изпратили писмо до ЦИК, в което се казва, че хартията може да бъде доставена най-рано в седмицата от 27 февруари до 5 март. Отделно са нужни 50 дни за поставянето на защитата и нарязването ѝ.

"Хартията вече е заявена от БНБ", увери Камелия Нейкова по време на срещата при президента.

Томов подчерта, че предстои ЦИК да подготви избори при доста съществени промени в изборните технологии.

"Може да има подводни камъни. Още сме в началото. Предстои да вземем решение относно многомандатните райони. Официалните резултати от преброяването са известни. Преизчислените мандати ще бъдат едно от първите неща, които ще свърши комисията. Това също ще се отрази на работата по места", добави той.

Предстои да се обсъди дали да се отпечатват протоколи с обобщени данни и те да се броят, обясни още Томов. Според него това би дало по-голяма сигурност и няма проблем ЦИК да вземе такова решение.

Ще направим всичко възможно отчитането на резултатите да бъде достатъчно надеждно при променените правила, посочи Томов.

Той смята за най-притеснително приемането на ръчното броене за официалното отчитане на резултатите. "То отваря възможност за злоупотреби. Това е личното ми мнение", каза още говорителят на ЦИК.

mediapool.bg