Кламер БГ - Новини: Фон дер Лайен: ЕК ще предложи Илиана Иванова за еврокомисар от България

Фон дер Лайен: ЕК ще предложи Илиана Иванова за еврокомисар от България

България

|
Ср, 28 Юни 2023г. 22:54ч.
Фон дер Лайен: ЕК ще предложи Илиана Иванова за еврокомисар от България

Илиана Иванова, сн. ЕП

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в сряда, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на излъчения от ПП-ДБ втори български кандидат Даниел Лорер. Иванова, която бе номинация на ГЕРБ-СДС ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта.

"И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към работата на комисар", се посочва в изявление на Фон дер Лайен във връзка със среща с Иванова и Лорер във вторник.

"След тези интервюта реших да предложа на Съвета на ЕС и на Европейския парламент назначаването на Илиана Иванова на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. Иванова има значителен опит по въпросите на ЕС, като е член на Европейската сметна палата от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г., и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол. Нейният опит е от решаващо значение за продължаване на изпълнението на водещата изследователска програма "Хоризонт Европа", за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие на място", заявява Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя изказа благодарност и към Даниел Лорер за неговата кандидатура и му пожела "успех в бъдещите му начинания".

Илиана Иванова заема мястото на Мария Габриел, която отстъпи поста, за да бъде вицепремиер в настоящия премиер, а на ротационен принцип се очаква след 9 месеца да стане и премиер на страната.

Иванова: Благодаря за доверието, да ми се повери едни от най-важните ресори

По-късно Илиана Иванова благодари през фейсбук за доверието да й се повери "един от най-важните ресори"

"Чест е моята кандидатура за български еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Благодаря й за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа - този на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта", написа Иванова във фейсбук.

Тя посочва, че благодарение на предходната работа на вицепремиера Мария Габриел този ресор включва най-голямата програма за научни изследвания в света - "Хоризонт Европа", заедно с "Еразъм+" и "Творческа Европа". Общият бюджет на ресора е над 120 млрд. евро.

"Убедена съм, че и ако европарламентът одобри моята кандидатура, с опита ми като член на Европейската сметна палата и Европейския парламент, ще гарантирам продължение на успешното изпълнение на поверените ми политики. Ще дам най-доброто от себе си България да продължи да бъде достойно представена в Европейската комисия!" , заключава Иванова.

Коя е Илиана Иванова?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни представи Илиана Иванова като член на Европейската сметна палата и добре познато в Брюксел име. Самата Иванова е родена през 1975 г. в Стара Загора. През 1998 г. придобива бакалавърска степен по Международни икономически отношения в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни икономически отношения в същия университет. През 2004 г. придобива магистърска степен по международен мениджмънт в Университета "Тъндърбърд“ в Аризона, САЩ.

Професионалният ѝ път започва през 1999 г. като координатор за международните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази длъжност до 2002 г. В периода 2004 - 2006 г. е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, САЩ. От 2007 до 2009 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, избрана от ГЕРБ.

В периода 2009 – 2012 г. е член на Европейския парламент, избрана е за заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол.

Илиана Иванова встъпва в длъжност като член на Европейската сметна палата на 1 януари 2013 г. От 21 септември 2016 г. е ръководител на Одитен състав II, специализиран в областта на политика "Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване".

От 2022 г. до момента Иванова е председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Тя е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа. Председател е на Комитета за контрол на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възстановяване и устойчивост. Владее английски, френски, немски и руски език.

mediapool.bg