Кламер БГ - Новини: Финансовата инспекция откри съмнения за измама и нарушения при ремонтите в центъра на София (Обновена)

Финансовата инспекция откри съмнения за измама и нарушения при ремонтите в центъра на София (Обновена)

България

|
Вт, 19 Септ 2023г. 19:21ч.
Финансовата инспекция откри съмнения за измама и нарушения при ремонтите в центъра на София (Обновена)

Финансовата инспекция откри нарушения при ремонтите в центъра на София. Сн. БГНЕС

Съществени нарушения, както и индикатори за измама е открила Агенцията за държавна финансова инспекция при обществени поръчки по проекта за ремонт на центъра на София. Обновяването на тази част от града се финансира основно от еврофондовете, а общата сума на проекта е близо 47 млн. лева. Част от него са ремонтът на ул. "Граф Игнатиев", както и злополучното пренареждане на жълтите павета.

Заради този проект преди няколко месеца Европейската прокуратура проведе акция "Жълто паве" в София. Информация от там след акцията не е обявена.

Финансовата инспекция е проверила процедурите на Столичната община от 1 януари 2108 г. до края на 2021 г., както и изпълнението на договорите в този период. Проверката е по нареждане на финансовия министър Асен Василев. Докладът с констатациите е от юни тази година, но от финансовото минисерство съобщиха за него официално във вторник, 19 септември. Малко след това Васил Терзиев, кандидатът за кмет на София на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" и организацията "Екипът на София", обяви, че изпраща сигнал на европейската прокуратура за констатациите на финансовата инспекция.

От Столичната община обясниха по-късно, че по нито един от проверяваните 6 договора не е установена щета за бюджета – "няма неправомерно усвоени или невъзстановени аванси". "Твърденията на АДФИ са единствено за възможни рискове, които не са се реализирали при изпълнението на договорите и това е установено от проверяващите, които не констатират щета за бюджета", пише в съобщението от пресцентъра на кмета Фандъкова.

Нарушенията

При проверката на обществените поръчки за изпълнение на проекта са открити нарушения при 3 от общо 6 процедури. Те са за строителство, надзор и управление на проекта. Не се посочва кои точно са поръчките и кой е изпълнителят.

Сред нарушенията при една от процедурите за строителство е, че е създадена методика за оценка, която не гарантира реална конкуренция и не дава възможност да се оцени нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта. По тази процедура е сключен договор за строителство за почти 20 милиона лева. Именно нарушението, свързано с методиката за оценка, е оспорено от Столичната община. От там съобщиха, че това е единствената точка от доклада, по която е съставен акт за нарушение. Той бил оспорен от общината, но все още нямало отговор от финансовата инспекция. От местната власт казват, че ще продължат спора в съда, ако възраженията им не бъдат приети.

При втората процедура, която е за избор на строителен надзор, комисията е отстранила трима участника, тъй като са предложили по-благоприятни от средната стойност на предложените цени на останалите участници. Става въпрос за разминаване с над 20%, при което по закон се иска обосновка от кандидатите за формирането на цените. Според финансовата инспекция обаче обясненията на отстранените участници са отхвърлени без съществени мотиви.

В третата процедура - за избор на екип за управление и изпълнение на проекта, е установено, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници, има предложения, които са аналогични на тези от единствения участник, допуснат до оценка. Въпреки това комисията е приела, че е налице несъответствие, водещо до отстраняване от участие. В дейността на комисията АДФИ е установила индикатор за измама.

Забавяне на строителството

От 7 договора по проекта за ремонт на центъра са открити нарушения при изпълнението на 4. "В три договора на обща стойност близо 22 млн. лв. с ДДС, не са защитени финансовите интереси на възложителя. В два от тях не е предвидена гаранция, обезпечаваща авансово преведените средства. При третия договор е допуснато възстановяване на дължимия аванс в размер на 2.5 млн. лева по сметка на Столична община четири месеца след изтичане срока на валидност на банковата гаранция за авансово преведени средства и след прекратяване на договора", пише в съобщението.

В един от проверените договори на стойност 21.5 млн. лева също има индикации за измама, тъй като мотивите за прекратяването му противоречат на представените в хода на финансовата инспекция документи. Вероятно става въпрос за контракта с "ПСТ Груп", прекратен от общината след проблеми с качеството на строителството. Формално основанието за скъсването на контракта е нужда от съществено изменение на проекта.

По същия договор е установено, че не е осъществяван контрол от страна на Столична община, строителния надзор и външния консултант.

Установено е и забавяне на работата по един от действащите договори за строителство по проекта. Посочва се само стойността му - близо 19.9 млн. лева. По нея може да се предположи, че става въпрос за контракта с "Трейс груп", който е на тази стойност. Според финансовата инспекция изпълнителят трябва да бъде глобен заради забавяне, а дължимата неустойка трябва да бъде удържана при окончателното разплащане. Стойността на глобата зависи от дните на забава.

Общината: Следим стриктно изпълнението

Столична община следи стриктно изпълнението на последния действащ договор – този на фирма "Трейс Груп Холд" за довършване на основния ремонт около храм-паметника "Ал. Невски". От там не отричат забавяне на работата, но и не казват, че има такъв проблем. Посочват, че всички санкции за забава или некачествена работа ще се налагат при окончателното приемане на обекта, както пише и в съобщещнието от финансовата инспекция.

"Договорът е обезпечен с гаранции в размер над 5.1 млн. лв., като всички предоставени аванси са обезпечени на 100%. До момента на фирмата изпълнител е наложена санкция по закона за културното наследство в размер на 100 хил. лв.", припомнят от общината. Въпросната глоба беше наложена след клип в социалните мрежи, на който се вижда как работник троши паве при първото пренареждане на настилката. Жълтите павета са културна ценност и разрушаването им подлежи на санкция.

Васил Терзиев сезира Европейската прокуратура

Малко след съобщението от щаба на кандидата за кмет Васил Терзиев изпратиха съобщение, в което се казва, че той ще сезира Европейската прокуратура за нарушенията. "Столичната община е ощетена с десетки милиони за пореден път. Още един от резултатите на феномена "ремонт на ремонта", пише в него.

"За пореден път ставаме свидетели на това как се харчат европейски средства по "нашенски". Тази практика трябва да спре веднага, затова незабавно ще сезирам Европейската прокуратура", заяви Васил Терзиев, цитиран от екипа си.

В съобщението се посочват и още подробности от доклада на АДФИ - нает е външен екип за управление на проекта, който извършва дейности, които на практика дублират работата на екип експерти на СО.

"Отнело е няколко години на общината да установи, че ремонтът в центъра ще засегне Военния клуб. По този договор финансовата ревизия доказва: преднамерено, невярно и неточно представяне на фактите и мотивите около прекратяването на договора", пише в съобщението. Посочва се, че екипът на Терзиев е получил целия доклад по Закона за достъп до информация.

"Вярвам в гражданския контрол и затова с екипа ми изискахме и получихме доклада на АДФИ по Закона за достъп до обществена информация. Софиянци трябва да знаят, че ще работя за тях и за града и ще пазя публичния интерес", каза Васил Терзиев.

mediapool.bg