Кламер БГ - Новини: Северна Македония: Вписването на българите може да мине през предсрочни избори

Северна Македония: Вписването на българите може да мине през предсрочни избори

България

|
Ср, 07 Юни 2023г. 17:30ч.
Северна Македония: Вписването на българите може да мине през предсрочни избори

Ковачевски и Мицкоски, колаж БГНЕС

Вписването на българите в македонската конституция, което е основното изискване на София, за да започне Скопие реални преговори за членство в ЕС, може да мине през провеждането на предсрочни избори в Северна Македония и преформатиране на управлението.

Македонският премиер Димитър Ковачевски предложи на лидера на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да влезе в правителството, за да смени позицията си и да подкрепи промените в основния закон.

След това ще се отиде на предсрочни избори.

В сряда се проведе лидерска среща между двамата, но не е ясно как ще продължи процеса, като сигналите остават разнопосочни.

Според Мицкоски срещата е показала, че няма сближаване на позициите между двете основни партии, докато според Ковачевски има промяна на позицията на ВМРО-ДПМНЕ, което вече е приело необходимостта от конституционни промени.

Промените вече са изготвени и предстои до дни да влязатв парламента.

Засега обаче ВМРО-ДПМНЕ не е преразгледала позицията си и 44-те й депутати не са готови да подкрепят промените.

Така не може да се събере изискваното мнозинство от две трети (80 от 120 депутати).

На масата са предсрочни избори

Всички да гласуваме промените в конституцията и веднага след това да отидем на предсрочни избори, предложи премиерът на РСМ Димитър Ковачевски след срещата с опозицията.

“Слушайки всички изявления, разбрах, че за Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ е важно само да бъдат част от правителството. За да покажем, че ние не сме ориентирани към получаване на политически точки само за себе си и че не се ръководим от собствените си интереси, веднага ще освободим половината си места на ВМРО-ДПМНЕ“, каза Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

ВМРО-ДПМНЕ: Няма да има български диктат и конституционни промени

Според Ковачевски такова проевропейско правителство, в което ВМРО-ДПМНЕ ще получи 5 министерски поста за сметка на министрите на СДСМ, ще покаже, че е за евроинтеграцията на страната, ще осъществи целия процес на конституционни промени, ще довърши скрининг процеса, който се осъществява в момента, ще започне преговори по първите преговорни глави, като междувременно ще организира и следващите избори.

Условията на ВМРО-ДПМНЕ

По време на разговора Мицкоски е изразил готовност за участие в управление с партията на Ковачевски – Социалдемократически съюз (СДСМ), но само при условие, че Демократическият съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети не е част от управлението.

Малко по-късно външният министър Буяр Османи (ДСИ) каза, че Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) е готов да подкрепи правителство без неговото участие, ако опозицията подкрепи конституционните промени и те влязат в сила преди формирането на това правителство.

Другото условие на Мицкоски е било конституционните промени “да влязат в сила в деня, в който започне ратификацията на протокола за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС от парламентите на 27-те страни членки”, което Ковачевски е оценил като нарушение на преговорната рамка, съобщи БТА.

Контрапредложението на Мицкоски е било предсрочни парламентарни избори, за които е посочил три възможни дати, след което да бъде съставено “правителство на широко национално единство, в което ДСИ няма да участва”.

Той е изразил готовност на следващото заседание на Европейския съвет да разговаря с премиерите на няколко страни-членки на ЕС , за да получи гаранции, “че този път Европа стои зад вековната македонска идентичност, култура, традиция, обичаи, македонски език, и че този път Европа най-накрая има чиста и ясна цел пред себе си - (Република Северна) Македония да бъде част от европейското семейство”.

ВМРО-ДПМНЕ разви мощна антибългарска кампания през последните месеци, а отношенията между двете държави затъват, въпреки че миналата година София се съгласи да отвори под условия вратата на Скопие към ЕС.

Стигна се до силно напрежение около затварянето на българските културни клубове в страната и побоя над Християн Пендиков.

mediapool.bg