Кламер БГ - Новини: Ръст на фалшивите SMS съобщения от името на "Български пощи"

Ръст на фалшивите SMS съобщения от името на "Български пощи"

България

|
Пон, 17 Юли 2023г. 16:03ч.
Ръст на фалшивите SMS съобщения от името на "Български пощи"

Фалшив сайт, който напълно идентично имитира оригиналния сайт на българското държавно дружество

Отново се увеличават фалшивите SMS съобщения от името на "Български пощи", съобщиха от държавната компания.

От там напомнят, че се разпращат фалшиви електронни и SMS съобщения от името и/или с логото на дружеството.

От началото на месец юли 2023 г. преобладават SMS съобщенията. В тях клиентът се уведомява, че има пратка, като понякога се посочва и произволен номер. Изисква се да се заплати определена сума за нейното получаване, освобождаване от митница, коригиране на адрес, пренасочване на пратка поради отсъстващ получател и др.,

Във всички фалшиви имейли се настоява получателят да предостави данни от банкова карта или копие на документ за самоличност, снимка и др.

Съобщенията се изпращат на английски или български език.

В някои от случаите, като подател на SMS-те и имейлите, се копира името на "Български пощи" и електронния информационен адрес на дружеството: info@bgpost.bg.

"Български пощи" обръщат внимание, че не изпращат тези съобщения, не изискват по имейл info@bgpost.bg или SMS заплащане on-line на такси за доставка или освобождаване от митница на пратки и по никакви поводи не изискват лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката.

Дължимите суми и държавни вземания към дружеството се заплащат в пощенската станция при доставката на пратката. Документ за самоличност се предоставя на място в пощенските станции при извършване на услугите.

mediapool.bg