Кламер БГ - Новини: Разработва се регистър на социалните предприятия

Разработва се регистър на социалните предприятия

България

|
Пет, 09 Ноем 2018г. 15:48ч.
Разработва се регистър на социалните предприятия

Министерството на труда и социалната политика подготвя регистър на социалните предприятия в страната, съобщи в петък във Варна Теодора Тодорова, началник отдел в министерството. По думите й ще бъде изготвена и специална платформа, която ще представя възможностите на тези организации, техните стоки и услуги. Министерството ще създаде и сертификатна марка, която социалните предприятия ще имат право да ползват.

Вече е факт законовото дефиниране на социалните предприятия, което е нещо ново за България, посочи Тодорова.

По думите й в страната има много юридически субекти, които отговарят на изискванията - кооперации, неправителствени организации, социални предприятия. Точният им брой обаче тепърва ще се уточнява. Новото законодателство дефинира и кои са уязвимите групи, които трябва да бъдат наети на работа, за да отговаря организацията на изискванията, допълни Тодорова.

По думите й в този кръг попадат не само хората с увреждания, но и тези над 55 години, бивши затворници или наркозависими.

За социалните предприятия в закона са предвидени специални насърчителни мерки, каза още Тодорова.

Според нея такива могат да бъдат определяни не само от държавата, но и на местно ниво, с решение на Общинските съвети.

Тодорова представи новото законодателство, свързано с развитието на социалната и солидарната икономика по време на национална конференция за актуалните правни предизвикателства в икономиката, която започна в петък във Варна. Организатор на форума е Икономическият университет във Варна.

mediapool.bg