Кламер БГ - Новини: ГЕРБ печели с 6.7% пред БСП, "Демократична България" има евродепутат

ГЕРБ печели с 6.7% пред БСП, "Демократична България" има евродепутат

България

|
Пон, 27 Май 2019г. 14:46ч.
ГЕРБ печели с 6.7% пред БСП, "Демократична България" има евродепутат

ГЕРБ печели 30.94% от гласове, а БСП – 24.24%. Това показват резултатите на Централната избирателна комисия при преброени 95 на сто от протоколите на секционните избирателни комисии. ДПС е трета политическа сила с резултат от 16.36%, следва ВМРО със 7.42%.

Големият въпрос в неделя вечерта беше дали проевропейската коалиция "Демократична България“ ще прескочи бариерата и ще изпрати представител в Европейския парламент. Официалните данни на ЦИК показват, че коалицията е над бариерата с резултат от 6.24%.

Това означава, че пет формации ще имат представители в Европейския парламент.

Много под бариерата от 5.88% е “Воля“ с резултат от 3.60%. Седма политическа сила в страната е осъдената на 20 години затвор за искане на подкуп Десислава Иванчева с 1.58%. Тя бе под домашен арест през голяма част от предизборната кампания и постигна по-добър резултат от партии в управлението на страната като “Атака“ и “НФСБ“.

Партията на Волен Сидеров взема едва 1.08% от гласовете, а коалицията зад Валери Симеонов - 1.15%. Опцията "Не подкрепям никого" са избрали малко над 3% от хората.

ГЕРБ печели в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Перник, Пловдив, Пловдив – област, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София – област, Стара Загора, Хасково и Шумен.

БСП е първа сила във Видин, Добрич, Монтана, Пазарджик, Плевен и Ямбол. ДПС печели в Кърджали, Търговище и Разград.

В много градове от страната ВМРО е трета политическа сила. “Демократична България“ печели изборите в чужбина, където събира 28.76% от гласовете. В страната коалицията записва най-добър резултат в София, където е трета политическа сила след ГЕРБ и БСП, на четвърто място е в Пловдив. Над 40% от гласовете за проевропейската коалиция идват от столицата, показват данните на ЦИК.

Осъдената на 20 години затвор на първа инстанция бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се нарежда на пето място в София.

Все още няма официални данни за разпределението на мандатите в Европейския парламент. Избирателната активност към 17.30 часа е била 26.22%. Общо 1.683 милиона българи са гласували към този час.

mediapool.bg