Кламер БГ - Новини: Прокуратурата погна бизнесмена Николай Банев за укрити данъци и финансови машинации

Прокуратурата погна бизнесмена Николай Банев за укрити данъци и финансови машинации

България

|
Пет, 26 Окт 2018г. 14:03ч.
Прокуратурата погна бизнесмена Николай Банев за укрити данъци и финансови машинации

Специализираната прокуратура е започнала да разследва дейността на приватизирания от бизнесмена Николай Банев завод "Полимери“ в Девня, където в петък нейни следователи извършват обиски. Претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели се извършват и в офиси в София и в страната, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

По неофициална информация във Франция са арестувани Николай Банев и съпругата му Евгения.

Действията са предприети в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по членове 203, 212, 253, 255 и 321, ал. 6, от Наказателния кодекс. Става въпрос за укриване на данъчни задължения в големи размери, за длъжностно присвояване в особено големи размери, за използване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ за получаване без правно основание чуждо движимо или недвижимо имущество с намерение да го присвои. Обвиненията са и за финансови операции или сделки с имущество, или прикриване произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние. Според цитираните от прокуратурата членове на Наказателния кодекс става дума и за сговор за престъпления в чужбина.

Така Николай Банев става поредният разследван бизнесмен в последните месеци, след като алкохолният бос Миньо Стайков бе задържат и оставен в ареста заради незаконно производство на цигари, а туристическият бос Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела все още са обявени за международно издирване заради пране на пари и укриване на данъци през хотелите им.

Това е поредната атака срещу Николай Банев, след като миналия август премиерът Бойко Борисов след посещение в завода "Полимери" обяви приватизацията му за "разбойническа". тогава Борисов обяви, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са "причинили този пладнешки грабеж", да понесат отговорност. Това се случи по време на посещение на Борисов в завода, който получи от държавата 15 млн. лв. за обезвреждане във Франция на опасния химикал трихлоретан, съхраняван в момента на площадката на завода. Тогава премиера обяви, че прокуратурата вече разглежда случая с приватизацията на завода

В отговор Банев обвини Борисов, че е

допринесъл много за съсипването на завода и за "края на неорганичното химично производство" в България.

Дружеството "Полимери" бе приватизирано през 1998 г. Част от продажбата става по линия на масовата и касовата приватизация, но 24% от капитала са купени от Банев срещу 12.5 млн. долара. Чрез поредица от спорни апорти и прехвърляне на активи, през есента на 2011 г. дружеството "Полимери инвест" на Николай и Евгения Баневи става мажоритарен собственик на завода, който по-късно е източен и обявен в несъстоятелност. На негова територия обаче се намират огромни количества от опасния химикал трихлоретан, които се съхранява в ненадежни цистерни и правителството отпусна близо 15 млн. лв. за обезвреждането му във Франция.

Именно това бе и поводът за визитата на Борисов в "Полимери" и коментара му, че приватизацията на завода е "разбойническа".

"Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите и всичко това е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедес" и "Майбах" и ни дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Мисля, че във Варна, в Провадия или в Девня за доста по-стойностни неща биха могли да се похарчат 15 млн.", каза преди повече от година Борисов.

mediapool.bg