Кламер БГ - Новини: Ученикът от Пловдив остава на свобода под наблюдение на инспектор

Ученикът от Пловдив остава на свобода под наблюдение на инспектор

България

|
Четв, 13 Юни 2019г. 13:04ч.
Ученикът от Пловдив остава на свобода под наблюдение на инспектор

Ученикът от Пловдив, заподозрян, че е бил вербуван от Ислямска държава, остава на свобода под наблюдението на инспектор от детска педагогическа стая. В четвъртък апелативният спецсъд потвърди изцяло решението на първата инстанция, въпреки искането на прокуратурата момчето да бъде задържано в ареста.

Държавното обвинение твърди, че 16-годишният младеж е подготвял терористичен акт и е опасно за обществото да бъде оставен на свобода. При обиските в дома му са открити взривни вещества в големи количества. Освен това има данни, че момчето е изпращало клипове за подготвян атентат до вербовчика си.

"Намерени са взривни вещества и взривни устройства по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус от новата история на българската държава. Това не е било известно на никого, нито дори на родителите", заяви говорителят спецпрокуратурата Сийка Милева.

Според нея първоначалната информация за радикализация на момчето не е дошла от родителите му, но не уточни откъде.

Прокуратурата ще продължи да иска младежът да остане в ареста, обясни Милева по време на съдебното заседание.

"Считаме, че е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани", заяви прокурор Милева.

Срещу 16-годишния ученик се води разследване от миналата седмица. След това изтече информация за самоличността и семейството му. Разследващите бяха остро критикувани, а по случая се самосезира и агенцията за закрила на детето.

Заради критиките от прокуратурата отказаха да отговарят на въпроси на кратката си пресконференция в четвъртък. Оттам все пак заявиха, че в случая става дума за дете, жертва на радикализация.

mediapool.bg