Кламер БГ - Новини: Първият ден на протестите - блокади и отказ за диалог с властта

Първият ден на протестите - блокади и отказ за диалог с властта

България

|
Пон, 18 Септ 2023г. 21:05ч.
Първият ден на протестите - блокади и отказ за диалог с властта

сн. БГНЕС

Първият ден на фермерските протести срещу отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна, очаквано премина с десетки блокади, при които трактори и комбайни затвориха пътища и на места границата с Румъния. Затворени останаха и каналите за диалог.

Земеделският министър Кирил Вътев изпрати покана за среща с протестиращите, но те запазиха мълчание. Преди ден и премиерът Николай Денков посочи, че основният проблем на бранша с украинското зърно е решен и е време за диалог, но отново не последва реакция.

За вторник е планиран протест на зърнопроизводители на входа на София, а в сряда се очаква да влязат и в града.

В същото време Европейската комисия в понеделник потвърди думите на българския премиер от неделя, че няма да се допуска пренасищане на пазара с украинско зърно, защото страната ни ще договори с Украйна своеобразни квоти. Говорител на ЕК директно посочи, че мерки срещу украинския земеделски внос повече не са необходими.

Политическият отзвук

Нежеланието на земеделците за диалог с властта разпали подозренията какво точно се крие зад протестите. Транспортният министър Георги Гвоздейков посочи в понеделник, че проблемът с украинското зърно е руска пропаганда и добави "знаете, че служебното правителство доста стриктно изпълняваше заветите на Руската федерация". В своя разработка и Mediapool показа, че част от браншовиците, начело на протеста, се приемат за близки до президента Румен Радев.

Протестът на зърнопроизводителите очаквано рефлектира в политиката. И в неделя, и в понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова пита риторично дали Борисов не използва "справедливите" протести на земеделците, за да сваля кабинета преди местния вот. Борисов в понеделник й отговори, че приема думите й за шега. Депутатът от ДПС Делян Пеевски каза, че, ако изпълнителната власт не може да се справи с протеста, законодателната власт ще се намеси.

В същото време премиерът Николай Денков ясно посочи, че има разнобой между производителите и зад него стоят реално само зърнопроизводителите, но не и мнозинството от животновъди и производители на плодове и зеленчуци. Същото в неделя с пост във фейсбук заяви и председателят на Националната асоциация на младите фермери в България Петър Петров.

Десетки блокади

Десетки блокади инициираха протестиращите зърнопроизводители в понеделник с настояване за продължаване на забраната за внос на украинско зърно. Голяма част от блокадите са по границата с Румъния.

На обяд в района на Дунав мост зърнопроизводителите обявиха, че затварят границата за час - час и половина. А след това обясниха и как ще процедират до края на деня.

"След това поетапно на един час ще пропускаме автомобили, за да можем да осигурим коридор на гражданите. Към 17 часа ще приключим, за да може за час пик преминаването по пътя да бъде освободено", каза зърнопроизводителят Милен Колев пред Нова тв.

Двучасова блокада към 12 часа направиха зърнопроизводителите по пътя към Видин за "Дунав мост 2". Блокадата реално се случи на 5 километра от моста.

На пътя София-Варна, край търновското село Шереметя земеделците се оплакаха от масови полицейски проверки преди включването им в протеста. Подобни оплаквания дойдоха и от производители от района на Пловдив.

Зърнопроизводители се опитаха да блокират главен път Е-79 и АМ "Струма“ край Благоевград, но полицията не допусна това. След разправии и спорове с полицията в крайна сметка тракторите само обиколиха двете кръгови кръстовища след местността Полигона край Благоевград между Е-79 и АМ "Струма", като бяха ескортирани от полицията и не успяха да блокират движението.

Организаторът на протеста Юлия Коюнджиева обяви исканията на митинг край Е-79, след което протестиращите опитаха да пробият полицейския кордон, но неуспешно, тъй като полицаите застанаха пред тракторите.

Така се стигна до компромис - шествие с тракторите в двете кръгови и връщане отново на полигона. Участниците ще се включат в националния протест утре в столицата.

Протестиращите са подкрепени от около 30 организации в сектора, включващи зърнопроизводители.

Сн. БГНЕС

Те твъдят, че протестът им се подкрепя и от

зеленчукопроизводители, животновъди и др., но част от тези сектори отрекоха това.

Сн. БГНЕС

Масов бе протестът на пътен възел Петолъчката, където се бяха събрали стотици земеделци и техника. Те носеха плакати, на които бе написано: "Оставка" и "Денков, ти си терориста! Ще ви изметем с 300!!!".

Там по обяд имаше над 150 трактори и над 500 земеделци от Сливен, Ямбол и Бургас. Пътният възел и тук се оказва блокиран вече втори час, предаде Нова тв.

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където бе извадена цялата агротехника от района.

"Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна", каза Георги Стоянов, председател на съюза.

Протестът беше яхнат и за решаване на стари проблеми

Протестът на зърнопроизводителите от Бургаска област срещу вноса на украинско зърно беше подкрепен от лозари и пчелари, предаде БГНЕС. Те обаче протестират за затлачени проблеми, които нямат нищо общо с пускането на вноса на украинското зърно.

"Лозата е единствена без помощи в България. За 10 години у нас са унищожени един милион лозя", коментираха производители на грозде и показаха остарялата техника, с която обработват лозята си.

Пчеларите заявиха, че от Украйна се внася мед с китайска суровина. Производители на пшеница и слънчоглед споделят, че стоката им залежава по складовете.

Земеделски производители затвориха за около половин час външно-градската магистрала в Перник. Блокади е имало и в Радомир и Брезник. Пред спортната зала "Борис Гюдеров" в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия регион, беше издигнат плакат с надпис "Оставка".

Какви са исканията на фермерите?

Първото искане на фермерите е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, каквато бе в сила през последните 4 месеца. Наред с това, въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Фермерите настояват да бъде изплатен до 30 септември пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна, както и отпадане на тавана на помощта.

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови.

Протест на входа на София във вторник

За вторник зърнопроизводителите планират протест на входа на София. Те казаха, че се събират на бул. "Ботевградско шосе“.

Тракторите ще пристигат цяла нощ от цялата страна и в 10 ч. сутринта ще са вече на бул. "Ботевградско шосе“. Очаква се да пристигнат 600 трактора, уточниха от инициативния комитет на протестиращите.

Утре ще има протест на синдикатите пред Министерския съвет, затова няма да влезем в София, обявиха зърнопроизводителите.

Очаква се решението на Столична община за придвижването им към Народното събрание. Това ще стане след протестите на синдикатите, които са насрочени за целия ден във вторник.

Най-вероятно протестът на земеделските производители пред Народното събрание ще бъде в сряда.

mediapool.bg