Кламер БГ - Новини: Парламентът ще гласува предложението на "Демократична България" за Северна Македония

Парламентът ще гласува предложението на "Демократична България" за Северна Македония

България

|
Четв, 23 Юни 2022г. 22:42ч.
Парламентът ще гласува предложението на "Демократична България" за Северна Македония

Теодора Генчовска, сн. БГНЕС

Парламентарната външна комисия одобри внесеното от "Демократична България" проекторешение, с което се одобрява предложението на френското председателство на ЕС за Северна Македония и се очаква то да събере подкрепа и в пленарна зала, след което правителството в оставка ще може да вдигне т.нар. "вето" върху започването на преговори на Скопие за членство в Европейския съюз.

Късно вечерта в четвъртък Кирил Петков прогнозира, че едва ли е възможно Народното събрание да приеме окончателното решение по предложението за рамката на преговори на Република Северна Македония до края на заседанието на Европейския съвет утре, което се очаква да приключи в ранния следобед.

Ако вземат решение да се напредне, мисля, че може след това да се изпълни сравнително бързо. Това едва ли ще стане в утрешния ден, посочи министър-председателят в оставка, цитиран от БТА.

По-рано депутатите се опитаха да стигнат до общо решение на базата на трите внесени проекта от ДПС, ГЕРБ и "Демократична България", но до такова не се стигна.

Така бяха гласувани поотделно и трите предложения, като тези на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени.

Малко по-рано премиерът Кирил Петков каза в Брюксел, че ще потвърди "обещанието си да остави въпроса за Република Северна Македония в ръцете на Народното събрание" и няма да промени сам българската позиция по време на срещата на върха на европейските лидери.

Засега евентуално решение на НС се подкрепя от "Продължаваме промяната", "Демократична България", ГЕРБ и ДПС. БСП иска да се изчака и да се анализира предложението, докато "Възраждане" и "Има такъв народ" въобще не го приемат.

От БСП казаха, че предложенията на ГЕРБ и ДПС са неприемливи, а се въздържат по предложението на "Демократична България". Атанас Михнев от "Продължаваме промяната" каза от своя страна, че партията ще подкрепи решението на "Демократична България".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че подкрепя и за трите проекта.

В проекторешението на "Демократична България" се посочват четири условия за подкрепа на преговорната рамка на Северна Македония - прецезиране на текста прецизиране на текста на заключенията на Съвета, за да се гарантира вписването на българите в конституцията на Северна Македония, подобряване на предложения проект за преговорна рамка, така че да е ясно, че "нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да се тълкува като признание от България за съществуване на "македонски език", гаранции, че добросъседството остава "хоризонтален критерий" в рамките на целия процес на присъединяване и включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за добросъседство в преговорната рамка.

На този фон македонският премиер Димитър Ковачевски обяви в Брюксел, че френското предложение за неприемливо за Скопие, което допълнително усложнява процеса. Правителството на Ковачевски е под силен натиск от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ да не допуска отстъпки към България, а позициите му са силно разклатени.

Парламентарната комисия по външни работи изслуша в четвъртък и външния министър в оставка Теодора Генчовска (ИТН). Тя представи позицията на министерството и каза, че не може да гарантира, че френското предложение ще остане на масата, след като в края на месеца изтече френското ротационно председателство на ЕС.

"Не мога да се ангажирам какво ще предложи чешкото председателство", каза Генчовска.

Генчовска посочи, че протоколът между София и Скопие с конкретни мерки за изпълнението на договора за добросъседство от 2017 г. трябва да бъде подписан преди България да одобри преговорната рамка и в нея да има референция към него. Без подписан протокол, преговорната рамка не осигурява необходимите гаранции по отворените въпроси.

Освен това Генчовска отбеляза, че в проекта за преговорна рамка има референция за македонски език, която не отговаря на българската позиция.

Според Външно министерство решение може да се вземе и след срещата на европейските лидери тази седмица, за да се подобрят условията.

Като цяло всички партии и Генчовска са на мнение, че това е най-доброто предложение, което България е получавала досега.

"Предложението значително се отличава и е несравнимо по-добро от досегашните предложения за проследяване на изпълненията на българските изисквания чрез Процеса за стабилизация и асоциация, чрез далеч по-общата и необвързваща формулировка "преговорен процес“ или чрез включване на българските изисквания в декларации на Председателството и на председателя на Европейския съвет, вместо ясна референция в единствения реален механизъм – Преговорна рамка", каза външният министър.

"В общ план, независимо от несъответствията с Рамковата позиция на България, предложението на Френското председателство създава по-благоприятни условия за отстояване на българския национален интерес по време на присъединителните преговори от всички досега предлагани варианти", добави тя.

Кирил Петков: Спазвам обещанието си!

"Ще кажа, че съм обещал на българския народ, че това решение трябва да се вземе от българския парламент. Само българският парламент е институцията с най-голяма представителност. Винаги си държа на думата. Независимо какво ще се случи в днешния ден, кой какво ще иска от мен, ще държа тази позиция", съобщи премиерът пред журналисти в Брюксел.

"Кажете ми друг път, когато българският премиер, като е обещал нещо, независимо, че аз лично харесвам френското предложение - това, което виждам, е, че конституцията (на РСМ-бел.ред.) ще се промени преди да започне преговорният процес; че дискриминацията и езикът на омразата ще бъдат (включени); през цялото време ще можем да спираме техния процес, ако не се справят. Това, че имаме двустранен протокол, който ясно ще показва всичките наши позиции - това е много добро предложение и не мисля, че друго такова може да има. И въпреки всичко, когато давам дума, че само българският парламент ще даде отговора на този въпрос и решението, ще си спазя думата", коментира Петков.

"Кой ще мигне пръв"

Правителството на Петков постигна безпрецедентен пробив по време на френското ротационно председателство на ЕС и в проект за преговорна рамка на Северна Македония бяха заложени и българските изисквания към Скопие, като така ЕС става гарант за изпълнението им. Поставен под непрекъснати атаки от опозицията и доскорошния коалиционен партньор "Има такъв народ", че готви едностранно вдигане на т.нар. вето, той прехвърли решението в ръцете на парламента, за да се постигне национално съгласие по темата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, обаче, в характерния си стил в последния момент обяви, че партията му ще подкрепи т. нар. френско предложение, но иска премиерът да вкара проекторешение в НС. В сряда депутатите от новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" бламираха заседанието на парламентарната външна комисия в опит да поставят Кирил Петков в ситуация да наруши обещанието си парламентът да формира българската позиция и да бъде изложен на нова серия атаки, че е "национален предател".

В опит да вземат лидерството на процеса, ГЕРБ и ДПС вкараха проекторешения в НС за одобряване на френското предложение, но парламентът е блокиран заради липсата на кворум.

"Надявам се, че в близките дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос", каза Кирил Петков.

По думите му има историческа възможност България да може да запази всичките си интереси задълго.

"През цялото време темата за Република Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство, само с една цел - да разклащат правителството, за да крадат милиарди. Само че, когато казахме "Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, и не се съгласяваме с вашите номинации", примерно за БНБ, Република Северна Македония остана в нищото", посочи премиерът в оставка.

"Важно е да се каже за нашите опозиционни партии - не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо и следобяда да блокираш комисията (по външна политика на НС - бел. кор.). Това е абсолютна политическа подлост. В следващите дни може да има отворена дискусия, където целият български народ да разбере, това не трябва да стане между другото. Или сте едни страхливци всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия български народ и да се вземе правилното решение, призова той парламентарната опозиция", посочи Петков.

Петков към Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС

Той отговори и на президента Румен Радев, който непрекъснато критикува кабинета за Северна Македония:

"Не може от две седмици Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) да не се свиква"и да се крие на различни места". Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби и партии, сядаме заедно, обсъждаме и излизаме. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци", заяви Петков.

В същото време ако се стигне до гласуване в пленарна зала, т.нар френско председателство няма да бъде подкрепено от депутатите на БСП. Ако не "размислят" то може, обаче, да получи подкрепа от представителите на ГЕРБ и ДПС.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" системно работят за нормализиране на отношенията със Скопие и изход от задънената улица, в която влезе евроинтеграцията на региона, така че би трябвало френското председателство да мине през парламента.

След срещата Кирил Петков изрази благодарност към френското председателство и към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за организираната среща между ЕС и Западните Балкани. По време на срещата той е запознал участниците във форума с вътрешнополитическата ситуация в страната, включително и с дебатите по отношение на предложението на френското председателство за старт на преговорите за европейско членство на Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов: Вие сте готините!

Малко след коментара на Петков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи ново изявление, в което отново се зарече депутатите му да подкрепят вдигането на ветото.

"Ние всички сме убедени европейци и знаем, че това е най-правилно. Спрете с обвиненията кой е страхлив, приемам, че ние сме страхливи. Нека ПП да влязат, те да дадат предложението и успехът да е техен. Наредете на своята партия - тя да е водеща, ние ще я подкрепим. Услуга ви правим, а не капан", каза той.

По думите му, ако не се стигне до решение за вдигане на ветото, Петков ще се окаже "съюзник на Митрофанова и на Путин на Балканите".

"Вие сте смелите, вие сте готините, вкарайте го в зала и ще оберете аплодисментите на целия ЕС", продължи с хвалбите Борисов, който преди ден нарече Кирил Петков "страхливец".

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че "ако днес външната комисия свика заседание, обсъди и гласува тези проекти за решения, ние утре ще бъдем в пленарната зала, за да защитим нашия проект и да гласуваме".

mediapool.bg