Кламер БГ - Новини: Общественици искат СЕМ да не допусне Кошлуков до изслушването за шеф на БНТ

Общественици искат СЕМ да не допусне Кошлуков до изслушването за шеф на БНТ

България

|
Ср, 22 Юни 2022г. 15:56ч.
Общественици искат СЕМ да не допусне Кошлуков до изслушването за шеф на БНТ

Общественици искат СЕМ да не допусне Кошлуков до изслушването за шеф на БНТ

Културни дейци и журналисти призова Съветът за електронни медии(СЕМ) да дисквалифицира настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков от надпреварата за нов генерален директор на обществената медиа. В конкретика се настоява той да не бъде допуснат до етапа изслушване на концепциите, което ще се проведе на 27 и 28 юни. Искането се отправя с мотив, че Кошлуков, според обществениците, не отговаря на изискването "да има обществен авторитет и професионално признание".

Повод за сигнала за СЕМ е чл. 25 от Закова за радио и телевизия, който казва, че "членове на Съвета за електронни медии могат да бъдат лица с българско гражданство, висше образование и опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, и имат обществен авторитет и професионално признание".

20 културните дейци, сред които Иван Лечев, политолога проф. Евгений Дайнов, певицата Камелия Тодорова, журналистът Искра Ангелова, тенисистката Мануела Малеева и др. посочват конкретни примери, с които мотивират тезата си.

"Силно притеснителни и говорещи за политически зависимости и обвързаности факти от неговата биография са, че е бил лидер и основател на политическа партия “Новото време”. Работил е в партийната телевизия “Алфа” на политическа партия “Атака”. Бил е ръководен кадър във фалиралата компрометирана и печално известна като телевизията на "Василев и Пеевски" ТВ7. Има неясноти относно управленския му стаж и доказателства за лъжливи данни при първото му кандидатстване за поста “генерален директор” в БНТ", посочват те.

В сигнала обществениците дават примери, които определят като "компрометирани действия".

"Негови действия, осъществени в рамките на мандата му като “програмен директор” в БНТ (времеви период декември 2017 - юли 2019), когато още с първия опит не успява да се класира за директор на медията, както и в по-ново време като вече заемащ поста “генерален директор“ (времеви период 2019-2022), които действия са абсолютно несъвместими с понятия като авторитет, достойнство и интегритет, и които опозоряват и компрометират не само него лично, но и самата медия, която той ръководи”, пише в сигнала.

Предисторията, - кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия "Алфа" на партия "Атака". Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на "Атака" изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

Недопустими прояви

В сигнала са изброени и недопустими прояви, извършени от Кошлуков. Сред тях са размахването на среден пръст като програмен директор и водещ на предаването “Още от деня", намесата в редакторската политика на предаването “Денят започва с култура" . “Пускането на фалшива новина, свързана с Народния съд около протестите на “Изправи се, мутри вън”, за която впоследствие БНТ се извинява. И още липсата на отразяване и излъчване на ключово изявление на Президента по впеме на национален празник на Р.България, за което впоследствие БНТ се извинява. А също така премахването на най-гледаното детско предаване “Сънчо” от програмата на медията и на “обичаното и гледано културно предаване “Нощни птици” от програмата на медията.

Не на последно място, свалянето от екран на изключителни журналисти и доказали се като водещи емблематични лица, сред които Марио Гаврилов, Камен Алипиев и Горан Благоев, последвано от уволняването им, свалянето на Искра Ангелова като водещ и автор от екран.

Сигналът е подписан от музиканта Иван Лечев, политолога проф. Евгений Дайнов, певицата Камелия Тодорова, карикатуриста Чавдар Николов, анрополога Васил Гарнизов, пулмолога проф. Коста Костов, режисьора Галин Стоев, актрисата Снежина Петрова, философа проф. Калин Янакиев, режисьора проф проф. Маргарита Младенова.

И още от актьора Васил Василев – Зуека, писателя Палми Ранчев, актьора Валери Йорданов, режисьора Боряна Пунчева, оперната певица

Дарина Такова, тенисистката Мануела Малеева, режисьора проф. Иван Добчев, оперната певица Александрина Пендачанска, журналиста Искра Ангелова и музиканта Васил Гюров.

Изслушването на концепциите е насрочено за 27 и 28 юни. До момента в надпреварата за генерален директор на БНТ са допуснати 8 кандидата - Сашо Диков, доц. Светлана Божилова, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Сашо Йовков, Ирина Величкова, Василена Матакева, Емил Кошлуков.

На 29 юни членовете на медийния регулатор ще гласуват. Генералният директор може да бъде избран с обикновено мнозинство – т.е. с гласовете на трима от общо петимата членове на медийния съвет.

mediapool.bg