Кламер БГ - Новини: Моряк ще е новият началник на отбраната: Наследява кадрова и технологична криза

Моряк ще е новият началник на отбраната: Наследява кадрова и технологична криза

България

|
Ср, 25 Март 2020г. 16:18ч.
Моряк ще е новият началник на отбраната: Наследява кадрова и технологична криза

Вицеадмирал Емил Ефтимов ще е новият началник на отбраната. Той ще замени на поста ген. Андрей Боцев, който почина по-рано тази година.

Правителството предложи в на президента Румен Радев да удостои със звание "адмирал" Ефтимов и да издаде указ за назначаването му за началник на отбраната.

Така армията ще се командва от военноморски офицер.

Досега той бе зам.-началник на отбраната, а преди това е извървял стъпките във военната йерархия от командир на щурманска бойна част на фрегата до най-висшите постове.

Правомощията на началника на отбраната бяха сериозно орязани, след като бе въведен т.нар. интегриран модел на военно министерство и някогашният Генерален щаб бе трансформиран.

В последните години висшите военни рядко изразяват публично лично мнение и постът загуби голяма част от авторитета и значението си в обществото.

Емил Евтимов ще трябва да се справи с кадровия колапс в армията. В момента над 5000 длъжности за военни са свободни и това се очертава, като най-сериозният проблем в армията.

Освен това на дневен ред са и два от големите проекти за модернизацията на армията – за придобиване на нови бронирани машини и два патрулни кораба.

Общата им стойност е около 2.5 млрд. лева.

Армията все още разчита основно на старата съветска техника и модернизацията ще изисква сериозни средства, ясни приоритети и политически консенсус.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче допусна възможност те да бъдат отложени заради финансовите ангажименти около епидемията от коронавирус.

Състоянието на военния флот, от чиито редици идва Ефтимов, е далеч от стандартите на НАТО и все още разчита на съветски кораби.

Една от основните му задачи ще бъде да се пребори за реализирането на проекта за два нови патрулни кораба.

mediapool.bg