Кламер БГ - Новини: Денков: България работи за освобождаването на отвлечените моряци

Денков: България работи за освобождаването на отвлечените моряци

България

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 17:35ч.
Денков: България работи за освобождаването на отвлечените моряци

Снимка: SCREENSHOT/VESSELFINDER, The Jerusalim Post

Българските власти работят за освобождаването на двамата български моряци от похитения от йеменски бунтовници кораб в Червено море, каза премиерът Николай Денков.

"Заедно с Външно министерство работим, така че да освободим, колкото е възможно по-бързо, българските граждани. Това не е свързано с корабособственика, това е свързано с тези, които от другата страна са отвлекли кораба, така че това, което се опитваме, е с тях да свършим работа", коментира премиерът.

Министерството на външните работи (МВнР) е в контакт със семействата на двамата български граждани – част от екипажа на кораба "Galaxy Leader", който беше отвлечен вчера в Червено море край Йемен.

МВнР работи по изясняването на всички обстоятелства по случая в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции.

Израелският собственик е спонсор на Военноморското училище във Варна

Отвлеченият край Йемен кораб "Galaxy Leader" е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци Ейбрахам (Рами) Унгар.

Унгар е спонсор на Военноморското училище във Варна. В сайта на училището се посочва, че за последните 20 години компанията на Унгар е помогнала за организирането на обучението, наемането на работа на възпитаници на учебното заведение, както и за подобряване на учебната база.

През 2014 година израелският бизнесмен е получил почетното звание "Доктор хонорис кауза" на учебното заведение, съобщи БНТ.

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци.

"До момента никой не се е свързал с нас"

Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия.

Българските власти са се свързали с роднините на отвлечените моряци, които са на борда на кораба "Galaxy Leader", каза пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той потвърди, че българите са капитанът на кораба и първият помощник-капитан.

До момента никой не се е свързал с нас, каза Коцев.

Системата за автоматична идентификация на отвлечения край Йемен кораб "Galaxy Leader" e изключена, потвърждават данните за сателитно проследяване на сайта "MarrineTraffic".

Палестинската групировка "Хамас" поздрави йеменските бунтовници за отвличането на кораба.

Хусите предупредиха, че ще има още похищения.

"Военноморските сили на Йемен извършиха военна операция в Червено море, в резултат на която превзеха израелски кораб и го ескортираха до йеменския бряг. Въоръжените сили на Йемен се отнасят с екипажа на кораба в съответствие с принципите и ценностите на нашата ислямска религия", заяви Яхая Сареа, говорител на военните сили на хусите.

mediapool.bg