Кламер БГ - Новини: ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос повече не са необходими

ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос повече не са необходими

България

|
Пон, 18 Септ 2023г. 16:03ч.
ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос повече не са необходими

ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос повече не са необходими

Временните мерки, въведени от ЕС за украинския земеделски внос, повече не са необходими. С такава позиция излезе в понеделник Европейската комисия. Миналата седмица, на 15 септември, Комисията взе решение да не удължава действието на европейските мерки, защото от тяхното въвеждане през пролетта причините за затрудненията, които изпитваха пет съседни на Украйна държави, са отпаднали.

Говорител на ЕК отбеляза, че сухопътните превози са успели да поемат изнасяните от Украйна количества, както и че междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС. Той уточни, че целият проблем се създава от това, че Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. По неговите думи предстои ЕК и засегнатите държави да се запознаят подробно с предстоящото въвеждане от Украйна на лицензионен режим за износ на земеделски стоки.

Търговията е въпрос, по който водещата дума е на ЕС, затова ще преценим едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия, заяви говорителят. Той не отговори на въпрос дали ЕС би защитил трите държави пред Световната търговска организация, ако Украйна заведе иск.

Още на 15 септември, когато ЕК съобщи, че пада забрната за внос на украинско зърно, от Брюксел посочиха, че Украйна се е съгласила да въведе всички правни мерки, включително например система за лицензиране на износа, в срок от 30 дни, за да се избегне пренасищане със зърно.

Докато това стане, Украйна трябва да въведе считано от 16 септември тази година ефективни мерки за контрол на износа на четирите групи стоки - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, за да се предотвратят нарушения на пазара в съседните държави членки на ЕС.

Европейската комисия и Украйна ще наблюдават ситуацията , за да могат да реагират на непредвидени ситуации.

mediapool.bg