Кламер БГ - Новини: "Да, България" наказа Мустафа Емин с предупреждение за изключване

"Да, България" наказа Мустафа Емин с предупреждение за изключване

България

|
Пон, 18 Септ 2023г. 16:17ч.
"Да, България" наказа Мустафа Емин с предупреждение за изключване

Мустафа Емин

След като беше освободен като съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев, Мустафа Емин е бил наказан и от участващата в управлението партия "Да, България" заради скандала в детското спешно отделение на "Пирогов" в края на миналия месец.

От политическата сила, в която Емин членува, обявиха за решението в понедленик. Националната контролна комисия на "Да, България" му е наложила наказание "предупреждение за изключване".

Решението е било взето от членовете на комисията след обстойно проучване на фактите около събитията в "Пирогов", изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Емин, който е дал обяснения за действията си в спешното отделение.

От съобщението се разбира, че той е нарушил устава на политическата сила. В него е записано, че сред основните цели на партията е "укрепване на независимостта и професионализма на институциите, с цел установяване на законност и правила, вместо политически произвол". В Етичните правила на "Да, България" пък е записано, че членовете ѝ осъществяват своята дейност "в съответствие с най-високите етични стандарти" и "са задължени да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да уронят престижа на партията".

"При разглеждането на случая НКК намира, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в "Пирогов" към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси", посочват от "Да, България".

Емин подаде оставка като съветник на министъра на отбраната преди две седмици.

"Ще защитя името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията ми с персонала в болница Пирогов в съда, като съм благодарен за помощта на лекарите и сестрите и не приемам обвиненията и внушенията от постове и вътрешни проверки. "Замразявам" участието си в Националния съвет на "Да, България", важно е проверката да бъде безпристрастна", написа тогава той във Фейсбук.

mediapool.bg