Кламер БГ - Новини: "Главният прокурор не е политик, но политиците се опитват да му се месят"

"Главният прокурор не е политик, но политиците се опитват да му се месят"

България

|
Съб, 29 Фев 2020г. 15:10ч.
"Главният прокурор не е политик, но политиците се опитват да му се месят"

Главният прокурор не е политик, прокуратурата не се занимава с политика, въпреки че политиците се опитват да се намесят в нейните действия. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред БНТ.

"Главният прокурор се стреми да върне доверието в институцията, която представлява. Ние искаме да живеем в по-чиста страна, да се говори по-малко за корупция, богатите хора да си плащат данъците и да има по-малко нападения над възрастни хора".

Акциите на прокуратурата нямат демонстративна цел, а да се търси отговорност на виновните. "Ние не можем да изкореним битовата престъпност, но целта на главния прокурор с тези масови специализирани операциии, е тя да се намали до минимум", добави Милева.

Тя коментира статията в испанския вестник "Политико", която свързва името на премиера Бойко Борисов с имот и пране на пари. Според Милева е нужно време, за да бъде получена официалната информация и все още не е ясно дали се води наказателно разследване там.

"Това е една от многото образувани проверки на прокуратурата. Трябва да е ясно, че прокуратурата ще извърши проверка срещу всяко лице, независимо дали той е действащ премиер на Република България", заяви Милева.

Прокуратурата не работи по предварително изготвен списък, а по доказателства. Ние не се притесняваме да обвиним действащ министър, висши държавни служители, олигарси в държавата, категорична е Милева.

Относно бившия министър на околната среда Нено Димов, който остава в ареста, Милева заяви, че при установяване на вина, ще има и други обвиняеми за водната криза.

"Разбира се, че Нено Димов не е единствения виновен за водната криза в Перник. Обвинения бяха повдигнати и на други лица - бившият кмет и бившият управител на ВиК дружеството. В момента разследването продължава и ако се установи вина и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството си на обвиняеми", каза говорителят на главния прокурор.

Прокуратурата е направила абсолютно всичко по закон и иска тези лица да бъдат изправени пред българския съд, а какво ще решат другите държави, ние няма как да предположим. Това заяви Сийка Милева на въпрос за екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, като направи паралел и с друг български гражданин, за когото се чака екстрадиране от Сърбия - Цветан Василев.

Прокуратурата ще реагира много остро по всеки сигнал за корупция, това е нашата работа, категорична е Милева. Тя съобщи, че продължава и разследването на злоупотреби с къщи за гости, като тази седмица е повдигнато обвинение на управител на търговско дружество за деклариране на неверни сведения за къща за гости в района на Батак, срещу което той е прибрал огромна сума от фонда за европейско финансиране.

Разследването на приватизацията има за цел да даде информация за евентуални щети, а не да се образуват досъдебни производства, коментира още Милева. В близките дни прокуратурата ще оповести първите сделки, които ще провеверява, а след това и резултатите от тях.

Прокуратурата е възложила на министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус за страната ни, каза още Милева.

mediapool.bg