Кламер БГ - Новини: Гешев бе допуснат до изслушване за главен прокурор, докато лови телефонни измамници

Гешев бе допуснат до изслушване за главен прокурор, докато лови телефонни измамници

България

|
Ср, 09 Окт 2019г. 15:56ч.
Гешев бе допуснат до изслушване за главен прокурор, докато лови телефонни измамници

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев бе допуснат за изслушване в процедурата по избор на 24 октомври. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри явяването му без никакви спорове, но с похвали за високите му качества. По същото време Гешев даваше пресконференция в русенското село Ветово за разбита група за телефонни измами. Бъдещият главен прокурор обяви, че целта на прокуратурата и МВР е до средата на следващата година тези престъпления да намалеят с 50%.

Професионални качества

"Високият му професионализъм, както и стриктното изпълнение на служебните му задължения са допринесли за последователното му кариерно израстване в органите на съдебната власт. Прокурор Гешев притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колеги".

Това заяви Даниела Машева от прокурорската колегия преди гласуването за допускане до изслушване. Решението бе взето единодушно, както при всички свързани с Гешев гласувания до сега. Той има подкрепата на всички 11 членове на прокурорската колегия, което означава, че му трябват още 6 гласа, за да бъде избран. На няколко пъти главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би гласува за него и два пъти, ако се налага. Гешев е харесван кандидат и от МВР, ДАНС и прокуратурите по места. Вече месеци наред "трудови колективи" из цялата страна пишат становища в негова подкрепа.

Арестувани

При акцията във Ветово са арестувани общо 10 души. Групата е заподозряна в извършването на две емблематични измами, обясни Гешев.

"Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв.", обясни зам.-главният прокурор. Освен за тези две измами, групата е заподозряна и за още четири.

Разследването е започнало в началото на годината, но е трудно да се каже колко време е функционирала групата. При арестите са открити множество телефони, оръжие, както и 400 грама тротил.

"Ветово е един от центровете на хора, които се занимават с тази престъпна дейност", посочи Гешев.

Областите Русе, Плевен и Велико Търново от години са известни с високата концентрация на телефонни измамници. Въпреки това МВР и прокуратурата не работеха активно срещу подобни групи. Разследващите се активизираха едва в началото на годината. От няколко месеца Гешев повтаря, че до средата на 2020 г. престъпленията чувствително ще намалеят.

mediapool.bg