Кламер БГ - Новини: Гешев за заговора: Филмът може да стане сериал

Гешев за заговора: Филмът може да стане сериал

България

|
Съб, 18 Март 2023г. 20:19ч.
Гешев за заговора: Филмът може да стане сериал

Гешев за заговора: Филмът може да стане сериал

Главният прокурор Иван Гешев се закани не само на организираната престъпност, но и на всеки, който изпитва и грам съмнение в това, че той, заедно с други магистрати и висши полицаи, е мишена на предполагаем заговор с участието на олигарси, престъпници, политици и журналисти. Разкритието за заговора Гешев обяви на пресконференция в четвъртък, на която освен негови подчинени, присъства и директорът на националната полиция Атанас Илков. На следващия ден обаче служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че не е участник в този филм или сериал и че Гешев не може да се изживява като жертва, защото има всички лостове да реагира, ако има заплаха срещу него, срещу държавата или правовия ред.

В събота Гешев даде интервю за БГНС, в което предупреди Демерджиев, че филмът може да се превърне в сериал:

"Ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал, най-малкото защото колегите представиха една малка част от запис с дължина час и половина, която според тях е най-интересната. Но съм сигурен, че има доста по-интересни части“.

Онова, което представиха разследващите преди два дни, бяха флашки със записи на разговори между заговорниците и бележки написани на хартия. Съвсем удобно, тези улики са открити при обиски на двама арестувани за наркотици, като единият изглежда да е професионален заговорник, защото само преди три-четири години беше задържан заради изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

От целия тюрлюгювеч не става ясно каква е цялата логика на предполагаемата схема и връзка между участниците. Към момента няма и доказателства за твърдения от разследващите заговор, независимо от уговорката, че пред медиите не е изнесена цялата информация.

“Не желая да коментирам министър Демерджиев, единствено и само защото имам разбиране за държавност и уважавам българските институции. Не бих си позволил да коментирам която и да било българска институция, или нейните ръководители, освен в краен случай. Ако трябва да влезем в тази стилистика, не може да е филм - да се предлагат 400 хиляди евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм, ако трябва да използвам тази лексика“, каза Гешев в събота.

Според него коментарите на служебния вътрешен министър се дължат на това, че той не е запознат с разследването и доказателствата по него.

Към момента по досъдебното производство има двама обвиняеми, на единия бе потвърдена мярката задържане под стража. От опита си като прокурор и следовател, Иван Гешев прогнозира, че има основания за привличане на допълнителни лица в качеството им на обвиняеми.

Той посочи още, че голяма част от материалите са класифицирана информация, така че няма как да бъдат оповестени, и с тях да бъдат запознати българските граждани.

“Прокурорите и следователите, с които разговарях, ме увериха, че ще има доста сериозни разследвания. Тези разследвания няма да са само тези три, а има и други разследвания, които към този момент не следва да се коментират“, каза главният прокурор.

По повод информацията за директни заплахи срещу него и че ще бъде “приключен“, главният прокурор заяви: “Не искам да коментирам. За разлика от повечето български граждани, имам охрана, а и в крайна сметка многократно съм казвал, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Ще кажа нещо: аз съм с произход от македонския край и аз не бягам, аз се бия“.

P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }

Изнесените данни още веднъж потвърждават фактите, които прокуратурата вади през последните повече от две години, а именно, че атаките срещу държавните институции и прокуратурата са резултат от засегнати интереси, уточни Гешев: “И затова се получава това срастване, което в Европа се нарича мафия, между преследвани от правосъдието олигарси, голяма част от тях, укриващи се в чужбина, и лицата, които посочих“.

По думите му целият този случай е и знак за “овладяването на държавата“.

“За това, че мафията, олигарсите, мутрите, престъпниците, издирваните от Интерпол лица, някои, които наричат себе си журналисти, публични организации и публични лица в симбиоза преследват интереси, различни от интереса на народа и на българските граждани и не се спират пред нищо, включително вероятно да плащат за отстраняване на полицаи, вероятно да плащат за дискредитиране на магистрати и полицаи и какво ли още не“, допълни Гешев.

P { margin-bottom: 0.08in }

Подчерта, за него е важно да бъдат защитени неговите колеги – следователи, прокурори, съдебни служители и съдии, защото последните също са част от съдебната система. Това е и ключовата причина да участва в пресконференцията, на която в четвъртък бяха оповестени разкритията.

Според него предвид изнесената информация има проблем със сигурността и за посочените високопоставени полицаи, но тяхната защита е изключително от компетентността на МВР и вътрешния министър.

Важните въпроси, според Иван Гешев са:

"Към служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Надявам да се извърши пълна проверка за това осъществява ли се някаква нерегламентирана дейност за отстраняване на висшестоящи полицаи, които си вършат работата.

Към ДАНС. Какво правят, за да изяснят има ли опасност за българската национална сигурност с оглед на данните за това, че едно лице посочено като Цецо от Белград, което никой не се съмнява кой е, осигурява финансов ресурс на лобисти, за да се атакуват български магистрати при положение, че в един момент банката ВТБ, за която бяха намерени данни по претърсването, е била да го наречем, акционер в Корпоративна търговска банка, а ВТБ е санкционирана от САЩ. Не става ли въпрос за една операция или за зловредно руско влияние? Включително ДАНС трябва да отговори по този начин, който описах, включително за полицаите, включително за магистратите – не се ли атакува и не се ли застрашава българската национална сигурност.

Към служебния министър на правосъдието Крум Зарков, дали някои законопроекти, които така пламенно внася и които видимо противоречат на конституцията, защото един извънреден ред за четири човека, различен за всички останали български граждани, е извънредно законодателство или привилегия, или дискриминация, едно от двете, което при всички положения не се допуска от българската конституция. И тук въпросът ми е дали този проектозакон, който е преписан от проектозакона на Надежда Йорданова, е писан в Министерство на правосъдието или на друго място. Това е много интересен въпрос. От кои експерти е писан, това също е много интересно, което представлява интерес за мен. Чисто теоретично си задавам въпроса, дали преписаният закон не е подаван на задната седалка на един джип пред Народното събрание, за което повечето български граждани видяха така срещата, която се осъществи пред камерите на ваши колеги журналисти, за която по-късно беше обяснено, че става въпрос за дискусия за културен проект, мисля че в град Русе".

mediapool.bg