Кламер БГ - Новини: Гешев: Главният прокурор не може да контролира дело срещу себе си

Гешев: Главният прокурор не може да контролира дело срещу себе си

България

|
Пет, 27 Март 2020г. 10:27ч.
Гешев: Главният прокурор не може да контролира дело срещу себе си

Главният прокурор не би могъл да контролира или да се намесва в разследване, водено срещу самия него. Това е записал в становище до Конституционния съд (КС) шефът на държавното обвинение Иван Гешев, съобщи lex.bg.

То е дадено по делото, което управляващите от ГЕРБ поискаха. КС трябва да постанови дали правомощията за надзор на главния върху всички прокурори са категорични. Тълкуването бе поискано, след като стана ясно, че правителството се кани да въведе фигурата на т.нар. независим зам.-главен прокурор, който да има правомощието разследва началника си.

В становището на Гешев е записано, че правомощието за надзор на главния прокурор „не може и не следва да се упражнява по конкретно наказателно производство или преписка, образувани по сигнали срещу него“. На практика това подкрепя тезата на управляващите, че може да има зам.-главен прокурор, "независим" от началника си.

Ръководи, но не се намесва

В Конституцията е записано, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". На практика това значи, че шефът на държавното обвинение би могъл да отмени абсолютно всеки акт на редови прокурор, в т.ч. и образуване на дело срещу самия него. Гешев обаче тълкува разпоредбата по различен начин.

Той смята, че тази функция е "белег на принципа на правовата държава" и е предоставена, за да се гарантира защитата на "правата и свободите на гражданите и юридическите лица".

Според Гешев прокурорите са независимо във взимането на решения и това е гарантирано от Закона за съдебната власт. Той посочва промени в този закон от 2016 г. В мотивите към него е записано, че прокурорите и следователите вече няма да са подчинени на главния.

Въпреки това в същия закон е запазено правомощието на шефа на държавното обвинение „писмено да отменя или изменя прокурорски актове“. Това обаче е само в случай, че те не са били контролирани от съда. Т.е., ако един прокурорски акт е бил обжалван пред съда, главният вече не може да се замесва. От друга страна обаче това значи, че главният прокурор има възможност да се намеси именно в началния етап на разследването или проверката и бързо да я прекрати.

Според Гешев обаче не би могъл да окаже въздействие върху подчинен магистрат въпреки ръководната си функция.

mediapool.bg