Кламер БГ - Новини: Агроминистърът: Ако не бяхме отменили забраната, ЕК щеше да ни глоби

Агроминистърът: Ако не бяхме отменили забраната, ЕК щеше да ни глоби

България

|
Пон, 18 Септ 2023г. 18:09ч.
Агроминистърът: Ако не бяхме отменили забраната, ЕК щеше да ни глоби

Кирил Вътев

Ако не бяхме отменили забраната, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия, коментира привечер в понеделник земеделският министър Кирил Вътев.

"Полша реши да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България взе друго решение – да се договори с Украйна", каза той.

Земеделският министър добави, че няма как да влияем на Европейската комисия, а тя вече е взела решение за украинското зърно.

"Ето, днес например няма нито един камион със зърно, които да е влязъл на наша територия. Има договорка, че докато не се отработят механизмите за лицензионни режими на определени продукти с определени количества, от Украйна да не влиза нищо", каза той.

Кирил Вътев посочи, че "Румъния също е излязла от претенциите за продължаване на забраната", но има обективни причини за това. И отново спомена,че между премиерите на Българи и Украйна има сериозна договорка за ограничаване на вноса.

Той коментира и въпроса бил ли е изненадан от решението, да се премахне забраната за украинското зърно.

"Моята изненада беше, че това предложение беше внесено за разглеждане в Народното събрания, без преди това да сме разгледали въпроса в ресорната комисия. Това беше единствената изненада. Иначе, що се отнася до решението на Министерски съвет – знаех за него. Аз отстоявах позицията на България, заедно с петорката европейски държави (за продължаване на забраната - б.а.), но в края на краищата има политически решения на по-високи ниво. Аз съм част от един колективен орган – Министерски съвет", обясни той.

mediapool.bg