Кламер БГ - Новини: България се справя значително по-добре от Румъния с еврофондовете

България се справя значително по-добре от Румъния с еврофондовете

Европа

|
Вт, 07 Ян 2014г. 19:32ч.
България се справя значително по-добре от Румъния с еврофондовете

България се справя значително по-добре от Румъния с усвояването на европейските фондове. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по социалната политика Ласло Андор.

На пресконференция в Брюксел той обърна внимание, че при усвояването на парите от еврофондовете България наваксва по-бързо, и изрази надежда това да стане и в Румъния.

Европейската комисия прие във вторник Кодекс за партньорство, който задължава правителствата да партнират с регионалните и местните власти, синдикатите и работодателите при планирането, изпълнението и оценката на проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Целта е по-ефективно и по-прозрачно изразходване на парите от еврофондовете, обясни Ласло Андор. Германски журналист го попита дали тези нови правила не се въвеждат специално заради проблемите и нередностите в България и Румъния.

"Не е нужно винаги да поставяте България и Румъния в едно и също изречение. Понякога наистина има причини за това, но невинаги. Когато става дума за проблеми със скоростта на усвояване на средствата, Румъния е страната, изправена пред най-големи предизвикателства и риск от загуба – в този случай обаче тя е в двойка не с България, а със Словакия. Работим с румънските власти по съществуващите проблеми, и вярвам, че Румъния ще продължи да наваксва, както става в последно време в България", подчерта той.

Андор коментира още, че в миналото и в София, и в Букурещ е имало твърде чести смени на екипите, работещи с европейските средства, което е повлияло негативно на ефективността им.

mediapool.bg