Кламер БГ - Новини: Българите ставали все по-малко, по-бедни и по-прости

Българите ставали все по-малко, по-бедни и по-прости

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 15:41ч.
Българите ставали все по-малко, по-бедни и по-прости

Българите стават все по-бедни, по-болни, по-прости или неинтелигентни, по-нещастни и все по-малко на брой, заяви проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Според него 60 процента от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са били обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи.

Той опроверга и медийни публикации, че България е на 14 място в света по интелигентност. Според него страната ни е в 14-та група по интелигентност - с 94 Ай Кю.

Преди нас има 46 държави, чиито граждани са по-интелигентни от българите, сред тях са и всички европейски страни, което означава, че България е на последно място по интелигентност в Европа.

Той отбеляза, че България има най-много неграмотни хора - 70 процента от безработните в България, са неграмотни по данни на статистиката.

"Според европейски статистически институти 39.4 процента от деветокласниците у нас могат само да сричат донякъде или нямат функционални знания, които да могат да използват", заяви Петър Иванов.

Той добави още, цитиран от БТА, че според Евробарометър броят на отличниците в България е пет пъти по-малък от средния за Европа, а броят на слабите ученици у нас е много по-голям.

По прогнози на Центъра за демографска политика след 20 години населението в България ще бъде 5 900 000, тъй като сега на всеки час страната ни намалява с осем души заради демографския срив, смъртността и заминаването на младите хора в чужбина.

Според проф. Иванов след 20 години представителите на българския етнос у нас ще бъдат 3 100 000, ромите ще са 1 800 000, турците ще си останат около 800 000, колкото са и сега, а представителите на други етноси ще бъдат около 300 000, тъй като те ще дойдат от други страни.

Проф. Петър Славейков от Центъра за демографска политика "очерта и някои заплахи за националната ни сигурност вследствие на демографската катастрофа в страната".

Намаляването на населението и на неговата гъстота ще доведе до политическо, икономическо и военно отслабване на държавата ни, коментира той.

В близко бъдеще, намаляването на населението в трудоспособна възраст ще доведе до огромни проблеми за осигуряването на работна ръка за икономиката, за поддържането на образователната система - за закриването на училища и за намаляването на броя на университетите по "естествен път", посочи проф. Славейков.

Той отбеляза, че и сега има дисбаланс в структурата на българското население, тъй като жените са 51.5 процента от него. Общото застаряване на населението води и до ограничаване на вътрешния пазар, тъй като сега пенсионерите у нас са около 2.5 милиона, имат ниски пенсии, а оттам и покупателната им способност е малка, коментира проф. Славейков.

Той отбеляза, че заради застаряването на населението ще се увеличат социалните плащания през бюджета.

Според учените от Центъра за демографска политика, за да се решат демографските проблеми трябва да се пристъпи към бързо, дръзко и шоково увеличаване на доходите у нас.

mediapool.bg