Кламер БГ - Новини: Букурещ се засегна от думите на Борисов за румънските туристи и чумата по свинете

Букурещ се засегна от думите на Борисов за румънските туристи и чумата по свинете

България

|
Нед, 04 Авг 2019г. 18:23ч.
Букурещ се засегна от думите на Борисов за румънските туристи и чумата по свинете

Румънското Министерство на външните работи реагира с раздразнение на твърдението на българския премиер Бойко Борисов, че африканската чума по свинете в България е била пренесена от румънските туристи.

"Те ядат по пътищата, от там остатъците лесно могат да се разнесат", разясни премиерът в петък, когато отиде лично да успокоява страстите около заповедта за профилактично ликвидиране на домашните прасета около големите свинекомплекси.

Още на следващия ден, в събота, Агенция "Пътна инфраструктура" разпространи снимки, на които се вижда как нейни служители изпълняват "всички предписани мерки за дезинфекция на пътищата в граничните райони, паркинги, отбивките за отдих около бензиностанциите, както и около други обекти, край които минава интензивен пътникопоток".

В неделя в "Туитър" и "Фейсбук" румънското външно министерство изрази недоволството си от изказването на премиера.

В профила си в "Туитър" министерството изразява дълбоко разочарование от думите на Борисов. "Той трябва да си припомни, че румънските туристи допринасят значително за брутния вътрешен продукт на България“, се казва в съобщението.

Подобен текст се появи и в профила на министерството във "Фейсбук".

"Отвъд техническите аргументи, които ще бъдат предоставени от Националната санитарно-ветеринарна служба и Националната служба за сигурност на храните в отговор на злощастните изявления на премиера на България, не можем да не изразим нашата изненада и разочарование от отношението на българския премиер към румънски туристи, особено като се има предвид, че те допринасят значително за БВП на България“, заявява румънското външно министерство.

mediapool.bg