Кламер БГ - Новини: Брюксел даде България на съд заради незаконни сметища

Брюксел даде България на съд заради незаконни сметища

България

|
Четв, 23 Ян 2014г. 15:09ч.
Брюксел даде България на съд заради незаконни сметища

Министерството на околната среда и водите ще ускори изграждането на новите регионални депа за съхранение на отпадъци и рекултивацията на старите сметища, които не отговарят на изискванията на Европейската комисия, след като в четвъртък от Брюксел съобщиха, че завеждат дело срещу България заради 113 незаконни сметища у нас. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на извънредна пресконференция след информацията от Европейската комисия.

Крайният срок, в който страната ни трябваше да закрие опасните за хората и околната среда сметища, беше юли 2009 година. Веднага след това от Европейската комисия предупредиха писмено българските власти, че срокът не е спазен и предстои наказателна процедура, която и бе започната през април 2012 г. въпреки съставения от екоминистерството план за действие. Седем месеца по-късно София бе предупредена, че ще бъде дадена на съд заради 124 незаконни сметища.

Сега от Брюксел констатират, че все още има опасни сметища, а обещаните от правителството 23 нови регионални депа за отпадъци, отговарящи на екоизискванията на ЕС, не са изградени, вероятно заради проблеми с обществените поръчки по проектите, финансиране от еврофондовете.

Михайлова коментира в отговор, че екипът й приема стъпката на ЕК като ясен сигнал, че направеното дотук не е достатъчно, изискват се повече усилия и ще се работи в тази посока.

В същото време тя призна, че проблемът е сериозен, защото до построяването на новите депа, няма къде да се депонират отпадъците. Закъснението с изграждането на новите депа дава отражение и на закриването на старите, посочи екоминистърът.

Тя припомни, че към момента по оперативната програма "Околна среда" са изградени само две депа за отпадъци – в София и в Ботевград. В изпълнение са 19 проекта, но договорите за тях са сключени през последните месеци, а последният контракт бе парафиран миналата седмица за депото на Велико Търново и Горна Оряховица. По думите й за седем месеца не може да се преодолее натрупаното вече закъснение, но се прави максималното.

Министърът припомни, че от еврофондовете вече са отпуснати 97 млн. лв. за закриване и рекултивация на стари сметища, която да се изпълнява от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Сега ведомството се опитва да увеличи бюджета на проекта на 165 млн. лв., но все още няма одобрението на Европейската комисия. Ако това стане, ще се увеличат сметищата за рекултивация, посочи Михайлова, но призна, че докато не се построят новите депа, част от старите няма как да се закрият, защото няма къде да се вози боклукът.

"Трябва много добре координирана работа с Националното сдружение на общините за приоритетизиране на управлението на отпадъците, инвестиране на усилия на държавата и на местните власти", коментира още Михайлова.

Според нея, проблемът с отпадъците е преди всичко проблем на българските граждани.

mediapool.bg