Кламер БГ - Новини: Британски компании търсели работна ръка в румънското посолство в Лондон

Британски компании търсели работна ръка в румънското посолство в Лондон

Балкани

|
Вт, 14 Ян 2014г. 12:30ч.
Британски компании търсели работна ръка в румънското посолство в Лондон

Едва около 25 румънци са пристигнали във Великобритания през първите две седмици след отмяната на ограниченията на трудовия пазар. Това заявява румънският посланик в Лондон Йон Жинга пред британския в. "Телеграф", цитиран във вторник от БТА. По думите на посланика досега 10 британски компании са потърсили контакт с посолството с намерение да наемат румънци.

Точни данни за броя на румънците и българите, които са пристигнали във Великобритания, не се водят редовно от британските власти. Според Жинга обаче данните от Холандия, която също отвори трудовия си пазар от 1 януари, сочат, че очакваният наплив не се е състоял. През първите десет дни 21 румънци и 15 българи са се регистрирали в общини в Холандия съгласно директива на ЕС, според която всички държави членки могат да изискат новопристигналите да се регистрират. Великобритания не прилага тази практика.

"Не виждам каквато и да било причина, поради която Холандия да е по-малко привлекателна от Великобритания, като географската близост е в полза на холандците", казва румънският посланик в Лондон.

Жинга посочва още, че вместо да се опасяват от очаквания наплив на имигранти от Румъния и България, британските компании ги приветстват.

"Британските компании са обявили в момента 5000 длъжности за румънци, които да запълнят дупките в трудовия пазар за постове, изискващи висока квалификация", казва той.

Посланикът изтъква, че в момента Румъния се опитва да предложи на румънците причини да останат или да се завърнат в Румъния, за да се запази икономическият растеж на страната - 4,1 процента през последното тримесечие, което е най-високото в ЕС равнище.

"Свободното движение на хора обаче е фундаментален стълб на Съюза и европейските граждани имат правото да решат къде да живеят и работят в пределите на ЕС", допълва Жинга.

Преди това в изказване пред "Файненшъл таймс", цитиран от БТА, министърът без портфейл Кенет Кларк отхвърли твърденията на премиера Дейвид Камерън, че разпоредбите на ЕС са довели до "огромна миграция" на чужденци, добавяйки, че миграцията от Европа не е "неприемлива".

"Просто не смятам, че е вярно, че ЕС е отговорен за неприемливи вълни на миграция", заяви Кларк. По думите му чужденците са направили Великобритания "по-вълнуваща и по-здрава".

mediapool.bg