Кламер БГ - Новини: Борисов: Първанов е сериозен противник, но с него може да се обединим по националните приоритети

Борисов: Първанов е сериозен противник, но с него може да се обединим по националните приоритети

България

|
Съб, 11 Ян 2014г. 16:43ч.
Борисов: Първанов е сериозен противник, но с него може да се обединим по националните приоритети

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов приема "със смесени чувства“ вероятната алтернативна, лява листа за европейските избори през месец май, която подготвя бившият президент Георги Първанов, а за неин водач е гласен – Ивайло Калфин. Опозиционният лидер "от една страна е малко притеснен в партиен план, защото за първи път в ляво се появява нов субект с някои от най-силните играчи на БСП“. От друга страна, пък Борисов отбелязва, че може да намери общ език с бившия държавен глава.

"Чувствата ми са смесени – от една страна ГЕРБ трябва да се концентрира повече в изборите и да вложи повече потенциал, за да ги спечели и в същото време съм по-обнадежден, защото не е нормално лидерите на големите партии да не си говорят, да не може дори за национални приоритети да си кажем "добър ден” и да се обединим около тях, а в лицето на Първанов, Калфин това може да се случи“, казва Борисов, цитиран от „Фокус“.

На въпрос дали за ГЕРБ АБВ е предпочитан конкурент на изборите пред БСП, лидерът на партията обяснява: "Напротив, не ги предпочитаме. Станишев и БСП са идеалната партия в партиен план за ГЕРБ. Откакто се е появил ГЕРБ, те нямат спечелени избори. Аз истински, в партиен план, се моля Станишев да стои дълго, дълго, до преклонна възраст като лидер на БСП. Когато говорим за държавата, за страната и за политическата класа, за тежкото разделение, което има в момента, не мога да не отчета качествата, които имат хората в АБВ”.

"Ако трябва да ги сравня - безспорно е, че Първанов беше два мандата държавен глава, два пъти беше преизбиран и беше безспорен лидер на лявото. Ако ги сравня със Сергей Станишев, затова и казах притеснение в партиен план, това действително е един много, много сериозен противник. Ако трябва да сравня Ивайло Калфин с Кристиан Вигенин или който и да е в БСП, е изключителна класа - и като министър, и като кандидат за президент направи една много успешна кампания. Само за това, че БСП му тежеше като воденичен камък на врата, не успя", коментира още Борисов.

Той изтъква също така, че е "обнадежден“, защото бил убеден, че Първанов и Калфин "няма да ходят в Брюксел и да говорят срещу страната ни, както правят всичките от БСП, начело със Станишев, нито ще се забърка в Хохегер афера, нито ще даде на ДПС да вземе БСП на концесия, защото в момента БСП буквално е взета на концесия от ръководството на ДПС",

mediapool.bg