Кламер БГ - Новини: Бойна готовност в Русия след петорен разстрел край Сочи

Бойна готовност в Русия след петорен разстрел край Сочи

Свят

|
Четв, 09 Ян 2014г. 14:57ч.
Бойна готовност в Русия след петорен разстрел край Сочи

Русия започна операция за борба с тероризма, след като бяха открити шестима разстреляни близо до Сочи, където следващия месец започват Зимните олимпийски игри. Две области в южния Ставрополски район са поставени в повишена бойна готовност, съобщиха световните агенции.

Телата са били намерени в четири изоставени коли. До три от тях са били поставени взривни устройства, но само една от бомбите е избухнала и никой не е пострадал.

Засега не е известен мотивът за убийствата. Властите са установили самоличността на трима от мъжете, чиито тела са били открити в три от колите: двама са били таксиметрови шофьори, а третият е работел като мебелист. Има информация, че тримата са били местни жители.

Телата на другите три жертви са били намерени в четвърти автомобил.

До колата е имало метална кофа с взривно устройство, което е било обезвредено от следователите.

До две от останалите коли също е имало взривни устройства - едното е избухнало при приближаването на полицаите, другото е било обезвредено.

Убийството на шестимата мъже, разкрито вчера в околностите на Пятигорск, още повече засили притесненията за сигурността преди Зимните олимпийски игри в Сочи. И двата града се намират близо до Кавказкия регион, където действат ислямистки бунтовници.

Ислямистките екстремисти, които настояват за своя независима държава в района на Северен Кавказ, заявиха, че ще извършват атентати срещу цивилни, за да провалят Олимпийските игри в Сочи и да навредят на президента Владимир Путин, чийто престиж е тясно свързан с успеха на игрите.

Част от мерките за сигурност в района са специалните разрешителни за частни коли и камиони за влизане в града и достъпа до олимпийските съоръжения. Безпилотни самолети ще наблюдават района, а войници с въоръжени автомобили ще патрулират в града по време на игрите, които ще приключат на 23 февруари.

Международните летища в Москва забраниха пренасянето на всякакви течности в ръчен багаж. Руските пощенски служби задължително ще проверяват всички колети, изпратени до региона около Сочи.

mediapool.bg