Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов ще сезира главния прокурор за подслушване на негови разговори

Бойко Борисов ще сезира главния прокурор за подслушване на негови разговори

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 10:10ч.
Бойко Борисов ще сезира главния прокурор за подслушване на негови разговори

С приближаването на изборите за европейски парламент българският политически елит се оказа оплетен в поредния СРС-скандал. Дни след като бе обявено размразяването на проекта АБВ на Георги Първанов с всички съпътстващи го прогнози за разпад на БСП, известният с "флашките" си вестник "Галерия" заплете бившия премиер Бойко Борисов и ексдържавния глава Първанов в сложни задкулисно-финансови схеми. Въпреки че запис на разговор така и не е публикуван, повечето партийни лидери се почувстваха задължени да вземат отношение по темата и да демонстрират как нямат нищо общо със скандала.

Борисов, разбира се, се представи за жертва и сравни скандала с аферата "Уотъргейт", като между другото обясни, че хем не се е срещал с Първанов, хем няма да дава обяснения кой ходи в дома му. Бившият президент пък заплаши със съд разпространителите на "тази ария от клевети". Лидерите на БСП и ДПС обясниха, че не са подслушвали никого, както ги обвини председателят на ГЕРБ.

"Това е международен скандал, български Уотъргейт", бе първият коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък пред журналисти по повод на публикацията на "Галерия", че се е срещал с предишния президент Георги Първанов и бившия вътрешен министър Румен Петков в Банкя, където е обещал рамо на проекта на Първанов АБВ. Твърденията на вестника се позовавали на аудиозаписи, с които той разполагал.

"Давам пример – когато хванаха американците, че подслушват Меркел, нито един журналист не попита какво е говорила Меркел по телефона. Всеки пита кой ще понесе наказателната отговорност, че си е позволил да го прави нерегламентирано. Това е международен скандал, сега тук ще стане български Уотъргейт", продължи Борисов.

"Или ще кажат кой от кръга и обръчи от фирми си позволява да сложи подслушвателна или проследяваща апаратура на един опозиционен лидер на най-голямата партия. Давам на прокурора и чакам отговор – да намерят кой", каза лидерът на ГЕРБ. Стана известно, че още сутринта Борисов е внесъл сигнала в прокуратурата.

"Той си каза кой е. Един човек занесъл запис. Този човек трябва да бъде арестуван, докато каже кой му даде записа. Иначе ще считам, че е политическа поръчка от обръча от фирма към нас като опозиция. Ако пък са го манипулирали, съответно да задържат тези, които манипулират записи”, продължи Борисов.

"Има длъжностно лице, наречено прокурор, има Закон за специалните разузнавателни средства, който го нарушава и следи, подслушва депутат, гражданин, трябва да понесе съдебна отговорност”, продължи той и обясни в какво се състои сигналът му до главния прокурор. С него той казвал, "че г-жа Патрашкова (главен редактор на "Галерия - бел. ред.) в национален ефир на няколко пъти казва, че има флашки, записи, срещи, тя дори знае комуникациите”.

Борисов не отговори дали скоро се е срещал с Румен Петков, който на свой ред в сряда пред Нова телевизия неопределено каза, че след като Борисов е напуснал премиерския пост са се видели "един, два, седем пъти", но по-малко, отколкото Борисов с Пеевски". "Не съм длъжен на никого да казвам с кой се срещам", отсече Борисов. "Нито вас ви питам. Първанов в Банкя никога не е идвал. Ние сме единствените, които сме доказали, че коалиции не правим. Ясно точно казано. Ние винаги сме го твърдели”, заяви той.

"Това, да си говорят политическите лидери от всички партии, видяхте – вчера изпратих официално писмо до Волен Сидеров в деня, в който искаме да го махнем от комисията по корупция и да му вземем имунитета, че е недопустимо г-н (Слави) Бинев като евродепутат по такъв начин да го обижда или да го плаши. Ние можем да си говорим”, заяви Борисов.

"Георги Първанов не е идвал в Банкя. Последната ни среща беше преди две години”, повтори Борисов.

Но пък Румен Петков късно следобед в четвъртък по БНТ призна, че за последно се е видял с Бойко Борисов преди три месеца, когато са си говорили за проекта "Белене" и за един "чуждестранен инвеститор". Петков съобщи още, че е разговарял с вътрешния министър Цветлин Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, на които е казал, че той и Първанов са "обект на проследяване и подслушване". Двамата обаче го уверили, че "няма такова нещо" и той им вярвал.

Първанов: "Партийната книжка на Софиянски е детска песничка, сега е ария на клеветата"

Същото каза в сряда, след което повтори в четвъртък и Георги Първанов. Предишният президент заяви, че от години не е срещал Борисов и заради това твърдение на "Галерия" смята да съди вестника. Първанов дори направи връзка с прословутия случай с фалшивата партийна книжка на Стефан Софиянски, която вестник "24 часа" публикува през 1995 г., когато Софиянски се кандидатира за кмет на София.

"Aз ще съдя редакцията на този вестник и всеки, който твърди подобно нещо, но това е само повод да кажа, че наистина имаше навремето един случай, един компромат с партийната книжка на Стефан Софиянски. Позволете ми тази метафора, това беше една детска песничка в сравнение с тази ария на клеветата, която в момента се разгръща. Наистина тук вече става... за действия, които наподобяват военните, масиран натиск по всички фронтове", каза Първанов.

Самият Борисов от своя страна остана изненадан от журналистически въпрос какво си е говорил преди две години с Първанов.

"Това е сериозно. Нека да кажат Орешарски и Местан какво си говорят. Ами срещаме се, защото той е завършил мандата си, тръгва си. Мога да ви кажа – всеки бивш президент трябва да получи офис, мисля, че си беше избрал в Студентски град. Вижте в какво ме вкарвате да обяснявам”.

"Пак питам – къде са записите между Местан и Станишев, когато са правили коалиция, защо не ви е интересно това, а какво сме си говорили опозицията, ако сме си говорили при това.

Днес Румен Петков ми се обади и каза: "Ще дойда да те видя, за да мирнат”. Викам: "Заповядай”, разказа още Борисов.

"Няма да има коалиция ГЕРБ - АБВ"

Борисов опроверга отново, че замисля сътрудничество с формацията на Първанов за евроизборите, в каквато насока били подслушаните разговори. "ГЕРБ, докато аз съм председател, коалиция с АБВ няма да прави, това е важното, което трябва да знаят българските граждани", заяви той.

На въпрос дали ДПС стоят зад компроматите срещу него, Борисов отговори: "ДПС и Моника”.

"Има една цикличност - когато говоря с Радан Кънев, след ден и половина яростно атакуват Реформаторския блок”, каза той. След което се възмути: "Кой може да ми бърка в телефона и да ми слуша комуникациите с който искам, къде го има това? Вместо да говорим за това, че ще взимат нов дълг от 3 милиарда, вместо да говорим за Волен Сидеров и затова, че вчера го скриха БСП и ДПС, ние говорим дали е идвал някой у нас. Това си ми е суверенната къща, родната ми къща, може да идва който иска”, каза Борисов.

Местан: Нямам ресурс да подслушвам когото и да било

Лидерът на ДПС на свой ред коментира твърдението на Борисов, че "активното мероприятие" срещу него е дело на ДПС и Моника (Станишева).

"Аз не мога да определя като сериозно твърдението, че бих могъл да разполагам с какъвто и да е ресурс да послушвам когото и да е", заяви Местан пред журналисти.

"Това е нелепо. Неотдавна във връзка с подобно твърдение на Борисов имах възможност да кажа, че на този човек явно му се губи разликата между политическия анализ и предположението, което се прави на база на политическия анализ и позоваването на факти”, продължи Местан. "Аз не се позовавам на факти, когато твърдя, че е възможно да има и други разкрития за управлението на Борисов и ГЕРБ”, посочи той по повод пък на изявлението си от парламентарната трибуна в сряда, че нова коалиция "Мишо Бирата" се изправя срещу правителството на Орешарски, омешвайки в една "конспирация" проекта АБВ, поведението на ГЕРБ и политическите заявки на Реформаторския блок.

"Няма как разговорът за Мишо Бирата да е бил единственият разговор от подобно естествено на този човек (Борисов). Няма как, защото този разговор представя неговия манталитет, неговата политическа и управленска философия. Подобен манталитет се появява непрекъснато, защото това е неговото разбиране за държавата и за нейното управление. Ако той обаче не е в състояние да прави разлика между предположение и позоваване на факти, нека да попита главния прокурор аз откъде ги знам тези неща. Аз факти не съм съобщил”, добави Местан.

"Никъде във вчерашното си изявление не съм споменал нито абревиатурата АБВ, нито името на Георги Първанов, когото ДПС подкрепи за два последователни избора за президент. Малко по-късно с огромна почуда прочетох, че Бойко Борисов е пришил експрезидента Георги Първанов към коалиция "Мишо Бирата”. Не съм го сторил аз. Попитах какво правят Реформаторите при главния герой от "Мишо Бирата”, защото онова, което има да се реформира, е точно недемократичното наследство на Борисов и на ГЕРБ. Какво реформаторско има в съюза на т.нар. Реформатори с Бойко Борисов? После заключих, че имам усещането, че се задава нова коалиция – коалиция на "Мишо Бирата”. Къде тук е експрезидентът, къде е АБВ? Питайте Борисов защо го прикачва към тази своя коалиция”, заяви Лютви Местан.

Станишев развеселен, че Моника можела да нарежда кой да бъде подслушван

Лидерът на БСП също се включи в размените на обвинения и коментира твърденията на Борисов, че "ДПС и Моника" стояли зад последните компромати.

"За г-н Борисов лъжите са като "добър ден”. Чух изявлението на г-н Борисов, много се смях от сърце. Аз познавам Моника много добре, мисля, че знам всичко за нея, много неща съм чувал – врели-некипели, какви ли не, но за първи път чувам, че тя едва ли не е главен прокурор на републиката, която да определя кой да бъде слушан със СРС. Това е пълен абсурд", каза пред журналисти Станишев.

"Искам да припомня, че има факти, за които очаквам съдът да даде ясни отговори. Оказа се, че по време на Борисов и Цветанов масово и незаконно са подслушвани журналисти, политици и общественици, нещо, което те отричаха категорично. Да се обяснят в съда и той да се произнесе”, продължи той.

По повод обвинения на Георги Първанов, че държавата се управлява от Станишев и от Делян Пеевски, Станишев заяви: "Това е пълна спекулация. Държавата се управлява от правителството, оглавено от Пламен Орешарски, под контрол на парламента, който го избра. Политиката се прави на основата на програмата на правителството. Нещата се обсъждат между парламентарните групи”.

Йовчев: МВР и ДАНС не са подслушвали Борисов, Първанов и Петков

Часове след като Борисов каза, че е бил подслушван по заръка на "Местан и Моника", вътрешният министър Цветлин Йочев заяви, цитиран от "Фокус", че в МВР и в ДАНС не са изготвяни искания за специални разузнавателни средства спрямо бившия президент Георги Първанов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия вътрешен министър Румен Петков.

Според него по време на сегашното правителство не е събирана, не се събира и няма да се събира информация за политици, политически партии и политически процеси.

Йовчев уточнява, че ако Борисов е подслушван, то за това не е използван ресурс на държавата и на държавни структури.

"Кой с кого се е срещал, какво са си говорили, какво е записвал и как е записвал, извинявайте, но това не е наш проблем. Ако има конкретни данни, факти и обстоятелства, които да навеждат на това, че лице или частна структура, е извършвала такива действия, би следвало да ги подаде на компетентните органи, за да се извърши разследване", смята министърът на вътрешните работи.

mediapool.bg