Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов и Румен Петков очакват запис на скалъпен техен разговор

Бойко Борисов и Румен Петков очакват запис на скалъпен техен разговор

България

|
Нед, 19 Ян 2014г. 19:38ч.
Бойко Борисов и Румен Петков очакват запис на скалъпен техен разговор

Утре готвят да пуснат един запис, който е премонтиран в студия. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия в неделя по повод скандала с обявените през седмицата негови разговори с Румен Петков от БСП относно проекта АБВ на Георги Първанов, за който Борисов обещал финансова помощ за евроизборите.

За друг спонсор на Първанов бе спрегнат оръжейният бизнесмен Николай Гигов, според вестник "Галурия, който разпространи информацията, базирана на запис от разговор, който обаче така и не бе публикуван. Всички замесени в скандала отрекоха да има подобно нещо, а прокуратурата обяви, че ще ги разпита за изясняване на ситуацията

"Надявам се да има спешни действия от прокуратурата. Защото аз вярвам в тази институция. Справят се много добре, безкомпромисни са към всички. Убеден съм, че няма да се намесят в политически интриги”, каза Борисов. По повод твърдението на Цветлин Йовчев пред бТВ в неделя, че опозицията не е подслушвана и искане за записване на Борисов, Първанов и Петков не са изготвяни, лидерът на ГЕРБ каза, че "вече ми омръзна, като наближат избори, да се работи по един и същ начин в тази държава". "Чух Цветлин Йовчев да казва, че защото МВР не подслушвало, не го интересувало кой подслушва. Ако МВР иска да прехвърли вината на частни компании, това е незаконно. Те трябва да ги открият и съгласно закона да ги пратят в затвора”, каза още Бойко Борисов.

Относно твърденията, че Николай Гигов щял да финансира АБВ, бившият премиер каза, че това е най-стиснатият човек в България и абсурд да даде пари на Първанов. "Бих го на тенис, имаше да ми дама 100 долара и година го гоних да ми ги даде", аргументира се Борисов.

Самият Гигов заяви пред бТВ, че никой не му е искал спонсориране за АБВ, а и той не се занимавал с финансиране на политици,Според него ще стане ясно кой е съшил с бели конци историята. Бизнесменът обясни, че има само един телефон и бил свикнал с подслушването като улично куче с бълхите."Това е част от сигурността на държавата. При получаване на лицензи съм подписвал документи, че имат право да ме слушат, гледат и т.н.", поясни предприемачът.

Той обясни, че с Първанов се познават отдавна и са приятели, но никога не е бил молен за финансова подкрепа.

Междувременно и Румен Петков, чието име също е замесено в аферата, обяви, че очаква "утре да бъде ползвана като пощенска кутия някоя агенция, където да се пусне една флашка с един разговор". Според него се цели да се внуши на обществото, че Първанов и Борисов се договарят за общополитическо действие в обозримо бъдеще.

Той изрази увереността си, че в България има частни структури, които се занимават с подслушване. "Полза от подслушването имат хората, които в момента крепят статуквото. Тези хора са официално във властта, част от тях не съвсем официално. Не мисля, че самия Станишев използва директно такива инструменти”, допълни още Румен Петков.

mediapool.bg