Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов: Ще бъда патерица на Реформаторския блок

Бойко Борисов: Ще бъда патерица на Реформаторския блок

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 09:03ч.
Бойко Борисов: Ще бъда патерица на Реформаторския блок

Лидерът на ГЕРБ нападна Реформаторския блок и им отправи оферта, осъзната след като се контузил и няколко месеца ходил с патерица.

"Имам прекрасно отношение към тях, пожелавам им успех да спечелят изборите. Докато бях контузен, осъзнах нещо и искам да кажа, че по-важно нещо от патерицата няма. Ще им бъда патерица. Те са заявили, че по никакъв начин не искат да работят с ГЕРБ. Затова им се предлагам като патерица, но тя е много важна и без нея няма да мога да ходя”, каза Бойко Борисов пред бТВ.

Той обясни, че следи внимателно изявите на лидерите на Реформаторския блок, с които се чуват редовно по телефона. "Разбрах, че ще спечелят изборите сами и евентуално ще искат наша подкрепа. Като спечелят изборите и поискат нашата подкрепа, тогава ще коментирам. Имаха 3 процента, сигурно вече имат цели 7", каза Борисов. Очевидно той визира последното интервю на лидера на СДС Божидар Лукарски, който обяви, че планират да спечелят изборите сами и едва след това евентуално ще поискат подкрепата на ГЕРБ.

Борисов не пропусна да отбележи, че "хората от Реформаторския блок, които бяха в управлението, продадоха "Нефтохим" и още други предприятия“, докато "ГЕРБ прави точно обратното".

Лидерът на ГЕРБ каза още, че многократно е правил опит да имат "поне нормални отношения" с реформаторите и "истински се надява" да бъдат партньори в някакъв момент, но това зависело само от тях.

Свалянето на кабинета и нова конституция – звучи добре, но е неизпълнимо

Сваляне на правителствто на БСП, ДПС и Атака през февруари и нова констутиция – това е общата цел на всички опозиционни партии, обяви Борисов, което по думите му

"добре звучи, но чисто практически е неизпълнимо".

"Аз пак искам да кажа - колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре. Но ние така си говорим от юли. Когато аз тогава има казах, че със законни средства, които ние само използваме, това правителство няма да падне, защото коалицията между БСП, ДПС и Атака е силно споена. Единственият шанс на българите е на изборите за европарламент да имаме поне три пъти повече гласове дясноцентристките партии", каза бившият премиер.

Коментирайки отношенията на ГЕРБ с Реформаторския блок, той заяви, че му е омръзнало да му поставят условия чрез медиите. Конкретният ултиматум бе поставен в края на миналата година от лидера на ДСБ Радан Кънев, който "изправи" ГЕРБ пред избор - да блокира порочната процедура или да се договори с БСП и ДПС.

"На мен ми омръзна да ми се поставят условия през медии. Ако Радан Кънев иска да говорим, да ме покани, ще отида в неговата централа. Да каже - помогнете, дайте да обмисляме, да работим. Ще отида там, аз нямам комплекси, ще седна да говоря, ще поема ангажимент, ако трябва(...) Аз вингаи се обаждам лично, когато искам да кажа нещо. Вече нямам тайна в кореспонденцията. И с Радан Кънев съм си говорил по телефона, с ген Атанасов, с Меглена Кунева, с Йонко Горзев, с Биков, с Цветозар. Да не пропусна някой и да кажат - Борисов излъга и не съобщи за два смс-а. Това ми е работата, един политик

трябва да си говори със своите колеги", заяви лидерът на ГЕРБ.

Сложна материя

По въпроса за създаването на нова конституция Борисов заяви, че материята е "много сложна", а той не си позволява да се изказва по теми, които не познава.

Затова в ГЕРБ се доверявали на експерти, когато говорят за конституцията. Според него обаче трябва да се съберат експерти, да предложат вариант, да се види как ще се приеме от обществото, от Венецианската комисия и т.н.

"Това е тема, която модерно е да се каже - ние сме за нова, за промяна. Ние го правим, по модата сме, но Наказателният кодекс го правят три правителства и пак излизат абсурди, въпреки че текстовете са правени само от специалисти", коментира Борисов.

С Първанов шега не бива, удари ме в гръб

Лидерът на ГЕРБ обяви предишния президент Георги Първанов за "опасен играч". "С Първанов шега не бива", каза Борисов и обясни как го е ударил в гръб със записа с финансовия министър Симеон Дянков.

Бившият премиер за пореден път обяви, че това, че вижда силен противник в Георги Първанов и проекта му АБВ, не значи, че ще си партнира с него. Според Борисов случващото се в редиците на социалистите е "типичен пример за разцепление".

"Досега всичко, което се появи в политическия спектър е в център-дясно, едни леви няма. Сега се появява и нещо вляво. И аз съм обнадежден, че ще има някой, който да разкъса и техните гласове. Когато една формация, която се състои от два мандата президент, от вътрешния и външния министър на Станишев да кажа, че не я виждам или не е заплаха за ГЕРБ, не е правилно. Те са заплаха за нас. Първанов е истински (замисля се), той е опасен играч за ГЕРБ. С Първанов шега не бива. Когато извади стенограмата с Дянков, ме удари в гърба. Аз и за Доган съм казвал същото”, добави Борисов.

Според него последните събития в червените редове говорят за лидерска битка. "Когато два мандата президент се кара с бивш премиер. Когато сегашният външен министър заклеймява предишния. Когато сегашният вътрешен министър е антипод на предишния – тогава се говори за разцепление", коментира Борисов случващото се в БСП.

АЕЦ "Белене" е провален проект

АЕЦ "Белене" е провален проект, заяви още Борисов. Според него това е корупционна сделка от първия до последния ход и е крайно време и прокуратурата да се произнесе.

Според лидера на ГЕРБ няма 200 осигурени гласа за АЕЦ "Белене" в Народното събрание. Изказването му беше по повод твърдението на бившия вътрешен министър Румен Петков,че рестартирането на проекта може да събере подкрепата на 200 депутати.

Борисов обясни, че е говорил с Петков преди три месеца. Тогава депутатът е водил пет, шест американски инвеститори, които "искаха да вземат лиценза, дълговете от 2 млрд. лева на НЕК и БЕХ и проекта". Борисов ги насочил към кабинета на Пламен Орешарски.

"Когато е зависело от ГЕРБ и от мен, ние и в Народното събрание и в Министерския съвет сме спрели този проект само по една единствена причина – той е скъп и държавата не може да си го позволи",

каза Борисов.

"Разбира се, че няма осигурени 200 гласа, за нещо което го няма. Аз казах хипотетично – ако вкарат такъв инвеститор през Министерския съвет в Парламента, ще го подкрепим. Говорим за принципна схема, ако се появи такъв инвеститор – бял, чист, ще го подкрепим", допълни лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че ако някой построи "Белене", ГЕРБ няма да подкрепят БСП, а двата милиарда

дълг, "който виси на вас, на мен, на децата... ако някой ги даде, защо да не ги вземем тези пари".

На въпрос как така на частен инвеститор е изгодно да строи централата, но не и на държавата, той отговори: "И аз не знам".

mediapool.bg