Кламер БГ - Блог: Cymbalaria muralis
Cymbalaria muralis
северна америка,цимбалария,почвопокривно,европа
Кламер БГ

Cymbalaria muralis

Cymbalaria muralis
Можете лесно да създадете своя блог след като направите своята безплатна регистрация

Без претенции за екзотичност, без излишна помпозност...това миньонче ,се радва на моята обич.Cymbalaria muralis е почвопокривно или ампелно растение.Смята се за негова родина Средиземноморието, но с времето е адаптирано много на север в Европа,и дори Северна Америка.

Името идва от латински "Cymba",което означава "лодка","кораб", "muralis" уточнява способноста на растението да се самозасява в цепнатини по стените и да расте свободно надолу.

Цимбалария образува красиви килими в каменисти местности

,

в цепнатини на огради...Еднакво добре понася и слънце и сянка,но предпочита влажна почва.Със своите тънки,нежни и дълги розови клонки

прониква в най тесните места между камъни и растения.Способността да се вкоренява ,когато възелче докосне почва,го прави почти агресивно.

Cymbalaria muralis от сем.Живеничеви е многогодишно растение.Издържа зимни студове до -15*С .При сурова зима, благодарение на разпръснатите през лятото хиляди семена,рано на пролет започва нов живот.Листата са закръглени бръшляновидни,от долната страна лилави.

Цветчетата са розово- лилави ,малки двуустни с жълто петно в центъра.

Пчелите събират от всяко цветче нектар , и по този начин допринасят за опрашването.Съществува и разновидност в бял цвят Cymbalaria muralis "Alba"

и малка джудживидна форма Cymbalaria pallida,с по дребни листенца

и с пъстри листа Cymbalaria muralis "Snow Wave"

Автор:
Нед, 20 Ноем 2016г. 15:57ч.