Кламер БГ - Блог: ДИВ РОЖКОВ
ДИВ РОЖКОВ
Cercis siliquastrum,лечение,суровите цветове,див рожков,дървото на юда
Кламер БГ

ДИВ РОЖКОВ

ДИВ РОЖКОВ
Можете лесно да създадете своя блог след като направите своята безплатна регистрация

Всяка година през април ,се любуваме на уникален цветен спектакъл.Хиляди розово-цикламени цветчета покриват ствола и клоните на дивия рожков.Легенда разказва ,че това дърво е имало бели цветчета, но тъй като на него се обесил Юда (след предателството си)....почервеняло от срам.От там носи името Дървото на Юда.

Cercis siliquastrum е храст или дърво от сем.Бобови.

Съществуват шест или седем вида - всички широколистни дървета и храсти - и те са разпространени в умерените северни региони, включително Китай, Средиземноморието и Северна Америка

Храст или дърво, церсис толерира суша и слънчево изложение.Отлично расте на лека и богата почва...пясъчна, дори варовита.Все пак изисква влага при високи летни температури.Красивата, лъскава листна маса,

се появява след цъфтежа.През есента листата придобиват златист рисунък

Съществува сорт с червени листа Cercis canadensis 'Forest Pansy който е най издържлив на ниски температури от всички бобове .

Размножава се със семена, които изискват скарификация или накисване в сярна киселина за двайсеттина минути, и стратификация три месеца при температура 3 градуса С.Първите три години пониците растат много бавно,а през зимата надземната част отмира...но кореновата система е дълбока и от спящите пъпки се развиват нови клонки през пролетта,а през зимата трагедията се повтаря. По Черноморието виждам поникнали спонтанно семеначета, но разбрах,че растението не обича да се мести.За това се сее на постоянно място.

Приложение на дивия рожков

Суровите цветове имат сладко-кисел вкус и се използват като добро допълнение към салатата. Цветните пъпки са кисели и се прилагат като подправка. Открито е, че цветовете в комбинация с магданоз, помагат за разнасяне на мастните отлагания в черния дроб. Индианците в Америка приготвят отвара от корените и кората на дървото за лечение на гадене, повръщане,дезинтерия,треска и магарешка кашлица. Не се препоръчва САМОЛЕЧЕНИЕ!

Автор:
Нед, 14 Авг 2016г. 17:16ч.