Кламер БГ - Блог: Лимонче
Лимонче
lantana,лимонче,дръвче,кратко време издържа,поникна едно самонасадено,снежно бели цветове
Кламер БГ

Лимонче

Лимонче
Можете лесно да създадете своя блог след като направите своята безплатна регистрация

Някой наричат това храстче лимонче, заради ароматните му листа, някой го наричат върбинка, заради приликата му с върбинката...Всъщност, това е Lantana - красиво топлолюбиво храстче от сем.Върбинкови.В тропичните зони растат около 150 вида ,но най разпространена е Lantana camara.

Поради красивите цветни кошнички, които променят цвета си по време на цъфтеж

лантана цъфтеж

и невзискателноста на храстчето, са създадени нови кръстоски .Има със снежно бели цветове, с лимонено жълти има и с розови кошнички.

Lantana montevidensis е друг вид, който добре стои във висящи кошници.Нейните клонки са дълги и тънки, листата по дребни , а цветчетата предимно лилави.Създадени са растения с бели и жълти цветове .

Лантана обича пряко слънце, хранителна рохкава почва. По време на цъфтеж се полива редовно,а прецъфтелите цветчета се отстраняват за да се стимулира образуването на нови цветни бутони.За кратко време издържа около 5 градуса под нулата.За зимния сезон се прибира на хладно,поливките се преустановяват , но ако се прибере в топло помещение може да продължи да цъфти.

Размножава се чрез резници през пролетта, и семена при температура около 18 градуса но е доста бавно.

Лантаната подлежи на оформяне.Може да бъде храст, а може да се оформи като дръвче.

Това бе моето красиво дръвче...за жалост след като го прехвърлих в голям контейнер (който нямаше отвори за изчеждане на водата),дъждът го удави crying Но поникна едно самонасадено семенце....сега си го обикалям ,и внимавам с водата wink Ще оформя самораслека пак като дръвче.

Единствен недостатък на храста са белокрилките....и пеперудите го обичат ,именно те го опрашват и се образуват семена ,които са отровни.

Ср, 20 Ян 2016г. 16:55ч.