Кламер БГ - Блог: Дървото на съдбата
Дървото на съдбата
съдбата,градината,аромат,дървото
Кламер БГ

Дървото на съдбата

Дървото на съдбата
Можете лесно да създадете своя блог след като направите своята безплатна регистрация

Едно растение от тропиците ,завладява сърцето на всеки цветар, защото цветчетата събрани на китки са много нежни и красиви....Отделния цвят е като малка звездичка, с много дълги и красиви тичинки.Съществуват около 400 вида . Някои са малко ароматни , други са омайващи..Името на това цвете е съчетание от две думи -„kleros“ – съдба, „dendron“ – дърво, което се превежда като „дърво на съдбата"

Клеродендрона е топлолюбиво многогодишно растение от сем.Върбинкови.Съществуват множество разновидности - както храсти, лиани така и малки дървета.За наша радост, има и няколко вида по издържливи на нашите климатични условия.

Clerodendrum bungei-Mexican Hydrangea-Cashmere Bouquet - В градината обича слънчево и проветриво изложение,обича много водата...и агресията му е пословична.През зимата отмира надземната част, но на пролет бързо набира скорост , а започне ли да цъфти...уникално...красиви розови звезди, със страхотен аромат.


Clerodendrum trichotomum, Harlequin Glory Bower, Chance tree

Клеродендрон trichotomum образува храст или малко дърво с впечатляващи цветове и плодове в края на лятото и есента. Цветовете се опрашват от пеперуди и молци . Клоните му оцеляват без поражения от -15 до може би-20 ° С. Когато зимата е мразовита ,с по ниски температури....ще има поражения ....но,нищо не е загубено...пролетните издънки ще ви създадат главоболия.wink

Clerodendrum ugandense, Rotheca myricoides , Blue Butterfly Bush

Пеперуден храст, Синя пеперуда..така наричат този африкански храст от голямото семейство на клеродендрона.....и това е толкова естествено.Цветчетата са сини,синички.... и красят клонките като накацали пеперуди.За жалост, този красив храст е топлолюбив, което предполага отглеждането му в контейнер.Рано на пролет се подрязва за оформяне и насърчаване обилен цъфтеж,може да се оформи и като мини дръвче. Сменя се почвата с нова, хранителна .Обича слънцето, но понася и шарена сянка.Обича водата, но не понася подгизване...дренажа е задължителен.

Автор:
Ср, 23 Март 2016г. 17:36ч.