Кламер БГ - Блог: Великденския обичай на шареното яйце
Великденския обичай на шареното яйце
желан от вас,великденския обичай,шареното яйце,боя за яйца,яйца,свареното яйце,намажете готовите яйца,яйце,яйцето
Кламер БГ

Великденския обичай на шареното яйце

Великденския обичай на шареното яйце
Можете лесно да създадете своя блог след като направите своята безплатна регистрация

Или как да боядисаме яйцата по лесен и креативен начин.

Всяка година с наближаването на най-светлия християнски празник – Великден, вярващите по цял свят варят яйца и ги боядисват в невероятни цветове. Макар общоприетата теория, че Великденското яйце символизира възкръсването на Исус Христос, съществуват и други версии как шарените яйца стават част от християнските обреди.

Яйцата са често свързвани с езическите обичаи за празнуване на началото на пролетта. Те символизирали прераждането и новия живот, превръщайки ги в най-подходящия начин, по който да се отбележи успешния завършек на зимния сезон. Традиционно яйцата се украсявали и се дарявали на семейството и близките. Символът на прераждането се вписва идеално в пролетните Великденски празници и затова те са широко възприети от християните по цял свят.

Според един Католически вестник, издаван в периода 1878-1908, най-ранните християни в района на Месопотамия са боядисвали Великденските яйца в червено, защото за тях те символизирали Христовата кръв, пролята на разпъването Му на Кръста. Тази традиция се е запазила и до днес в някои части на Румъния, Гърция, Армения, както и у нас – в някои населени места в Централни Родопи.

Крал Едуард I на Англия също има принос към тази християнска традиция. През 13-ти век той поръчал на дворцовите художници да изрисуват, позлатят и инкрустират 450 яйца. Те били подарени на феодалите и останалите благородници в кралството на Едуард I.

В няколко легенди се твърди, че Мария Магдалена е инициатор на традицията за боядисване на яйца. Една от версиите разказва, че на път до гробницата на Исус Христос, 3 дни след неговото разпване на Кръста, тя носела кошница със сварени яйца, с които да нахрани останалите жени, които идвали, за да оплачат Месията. Когато пристигнали и видяли отместения камък от входа на гробницата, яйцата в кошницата се обагрили в кърваво червено. В друга легенда Мария Магдалена отишла, за да оповести лично на Римския император Тиберий, че Исус е възкръснал. Тогава Тиберий и отговорил, че Исус е възкръснал точно толкова, колкото яйцето е червено, посочвайки към яйце сложено на трапезата. Но още щом изрекъл словата си, яйцето се окървавило.

Според източно-европейските ранни християни, не Мария Магдалена, а самата Христова Майка е създател на хилядолетната традиция. Легендата гласи, че на Разпети Петък, Дева Мария е носела кошница с яйца, присъствайки на разпването на Исус. Виждайки участта на Своя Син, тя се разплакала и замолила войниците да не бъдат толкова жестоки към Hего, давайки им яйца, в замяна на молбата си. Раздавайки яйцата, нейните сълзи ги обагрили в алено.

Независимо от произхода и значението на красивата християнска традиция, екипът на Кламер БГ ви предлага няколко лесни и креативни идеи за боядисване на вашите Великденските яйца.

Мраморни яйца

Мраморни яйца

Намажете предварително свареното яйце с белтък и по него залепете листенца от магданоз, здравец или билка по избор. Увийте го в люспи от кромид лук и го пристегнете от двете страни в тънък дамски чорапогащник. Поставете приготвените по този начин яйца в дълбока тенджера, долейте студена вода, така че да ги покрие с поне 1 пръст. Загрейте, до завиране на водата, а след това преместете съда и го покрийте с кърпа за 25 минути. След като поизстине, напълнете тенджерата със студена вода, за да спрете процеса на варене на яйцата. Премахнете чорапогащите, лучените люспи, листата и намажете готовите яйца с олио, за да станат лъскави.

Восъчни яйца

Восъчни яйца

Оставете сварените яйца да се охладят за 2-3 минути. Докато са все още топли, завийте ги в кърпа, за да не изстиват. С помощта на кухненска хартия, вземете едно яйце и използвайте пастели или цветни восъчни свещи, за да го оцветите в желана от вас окраска. Заради топлината, восъкът от пастела ще се разстопи и ще изпъстри чудновато Великденските ви яйца.

Надраскани яйца

Надраскани яйца

Изберете няколко гумени ластичета и увийте свареното яйце в тях, след което потопете яйцето в разтворената боя. За да станат шарени очертанията, премахнете някое от ластичетата и пуснете яйцето в друга боя.

Дантелени яйца

Дантелени яйца

Можете да боядисате Великденските яйца с помощта на стар дантелен ластик или обикновена дантела. За целта, трябва да изберете подходяща дантела и да я закрепите плътно за яйцето с помощта на ластици или, ако парчето е достатъчно дълго – с безопасни игли. Потопете увитото яйце в разтворената боя, след което, е необходимо да изчакате то да изсъхне добре, преди да премахнете плата.

Намацани яйца

Намацани яйца

Оцветете добре сварено яйце в желан от вас цвят. С помощта на неизползвана домакинска гъба и сладкарска боя, можете да доукрасите вашите яйца по следния начин – напоете крайче от гъбата в предпочитания от вас цвят и леко потупайте яйцето, след което изчакайте да изсъхне.

Пощенски яйца

Пощенски яйца

Една интересна идея, за тези от вас, които не колекционират филателни марки, но имат в изобилие използвани и забравени такива в някоя прашна кутия. Намажете свареното яйце с яйчен белтък и залепете плътно няколко марки по него, така че да го покрият. Ако марките са в скучни за вас цветове, можете да потопите яйцето за кратко в боя, така че да им се придаде желан от вас нюанс. Залепените за пликове пощенски марки, могат да се отлепят внимателно на водна пара с помощта на пинсета, но преди да ги залепите отново за яйцето, трябва да изчакате да засъхнат добре.

Копринени яйца

Копринени яйца

Една прекрасна декорация, с която ще шашнете цялото семейство – яйца в шарки от рисувана коприна. За целта трябва да използвате рисувана коприна от стари вратовръзки или ризи, за да боядисате яйцата. Ако не разполагате с такива, можете да потърсите в оказионите за втора употреба, а защо не и изрезки, останали от някое шивашко ателие. Навийте дълго парче коприна около суровото яйце, прикрепвайки го добре с лицевата част на плата към черупката. Увийте яйцето в бяла тензухена кърпа или друг бял памучен плат и го завържете, така че да не се измъкне. Поставете така приготвените яйца в тенджера със студена вода, колкото да ги покрие и добавете 3 супени лъжици ябълков оцет. Сложете тенджерата на котлона, докато заври водата, след това намалете температурата и оставете яйцата да се варят минимум 20 минути. Извадете яйцата с помощта на лъжица и ги оставете да се охладят. Премахнете тензуха и копринената кърпа и ги намажете с олио.

Татуирани яйца

Татуирани яйца

За тази идея се използват детски татуировки, като боята за яйца не е задължителна. Просто залепете фалшивите татуировки по черупката на свареното яйце и следете инструкциите на етикета на ваденките. Вместо едноцветни Великденски яйца, може да имате кошница с динозаври, паяци, еднорози или супергерои.

Полка яйца

Полка яйца

Тази декорация може да се постигне по два начина – с бели свещи или кръгли лепенки. За целта, върху свареното яйце се рисуват точки с разстопена свещ или се залепват равномерно стикери. Когато яйцето е готово, потопете го за 5 минути в боя за яйца, след което го оставете да изсъхне напълно. Накрая, ако сте използвали кръгли лепенки, отлепете ги и намажете готовите яйца с олио.

Оперени яйца

Оперени яйца

За да постигнете този ефект, трябва да си набавите малки декоративни перца от пъдпъдък или японски кокошки. Изрежете и оформете перцата, така че да се премахне дебелата част от дръжката на перото. Намажете вече свареното яйце с белтък и залепете основата на перцата по черупката. Ако естествената окраска на перата ви е скучна, преди да ги залепите по яйцето, можете да ги потопите в боя за яйца, за да ги оцветите в различни цветове. Накрая оставете яйцето да изсъхне добре и отново намажете с белтък, за по-добро слепване на “оперението”.

Автор:
Ср, 08 Апр 2015г. 20:47ч.