Кламер БГ - Блог: Бижу за всяка градина
Бижу за всяка градина
понася,остави един клон,клончетата остават чашките,свободно растящ храст
Кламер БГ

Бижу за всяка градина

Бижу за всяка градина
Можете лесно да създадете своя блог след като направите своята безплатна регистрация

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Всеки градинар се радва на своите питомци, но най-вече на тези които са рядко срещани.Един храст от далечен Китай, почти непознат, присъстващ в списъците на застрашени от изчезване ,от скоро се среща във все по- вече частни градини.

Heptacodium miconioides от сем.Бъзови е не голям храст, или малко дърво до 5 м.Листата са тъмно зелени,заоблени , опадащи в късна есен.

Цъфтежът е в края на лятото , началото на есента.Цветчетата са бели, събрани на китки от по седем броя в края на клонките , от където храста е наричан още Цвят на седем сина.

Цветчетата излъчват много приятен жасминов аромат, и привличат пчели и пеперуди.

Когато увяхнат и опадат, на клончетата остават чашките които се оцветяват в розово до пурпурно.... и това наподобява втори (лъжлив) цъфтеж.Тази красива пурпурна премяна ,краси храста до зимните студове.

Хептакодиумът има бърз растеж ,след адаптацията при преместването си.Възможно е да се оформи като дръвче, ако се остави един клон за водещ, а се изрязват всички странични израстъци.Неговите леко извити клони го правят подходящ за жив плет, както и за свободно растящ храст.

Към почвата не е взискателен, понася и леко варовита почва, но предпочита кисела , богата и дренирана .Не понася преовлажняване.За да разкрие своите хубости, предпочита пълно слънчево изложение, но понася и полусенчесто място, което ще забави растежа му.

Най голямото преимущество е неговата студоустойчивост.Понася зимни студове до - 25* С

Размножава се чрез семена и резници.

Автор:
Пон, 12 Фев 2018г. 15:04ч.