Кламер БГ - Новини: Бизнес организации се оплакаха, че Плевенелиев фаворизира КРИБ

Бизнес организации се оплакаха, че Плевенелиев фаворизира КРИБ

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 16:12ч.
Бизнес организации се оплакаха, че Плевенелиев фаворизира КРИБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) излязоха с позиция срещу критериите на президента Росен Плевнелиев за включване на участници в бизнес делегации в чужбина и фаворизирането на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Конкретният повод за недоволството е бизнес делегацията, която придружи държавния глава при визитата му в Китай тази седмица. От президентството обаче отхвърлиха критиките, като посочиха, че при сформирането на бизнес делегации се обръщат към "работодателски и браншови организации да подберат тези фирми, които имат реални икономически интереси в съответната държава".

"Изборът винаги зависи от икономическия фокус на визитата и от профила на дадената организация и се координира от различни държавни институции", заявиха от прессекретариата на държавния глава. От там уточниха още, че "структури, подписали писмото, са били сред най-активните организатори на бизнес делегациите, придружавали президента".

"До момента нито една от работодателските или браншови организации не са изразявали своята "загриженост“ от начина, по който се сформира съставът на бизнес делегациите. Това се дължи на факта, че през последните две години подходът при съставянето им е прозрачен, балансиран и успешен", посочиха още от президентството.

АИКБ, БСК и БТПП: Не приемаме да сме пренебрегвани

По-рано обаче АИКБ, БСК и БТПП се оплакаха, че като "изразители на интересите на основната част от българските работодатели и активни участници в в редица еворпейски организации не приемат да бъдат пренебрегвани в неясна полза и интереси, особено по въпроси като участие в бизнес делегации, които са от важно значение за членуващите при нас предприятия. Позицията е подписана от Васил Василев (АИКБ), Божидар Данев (БСК) и Цветан Симеонов (БТПП).

Според тях проявата на крайни предпочитания към определена организация не е еднократен акт, а е целенасочена дългогодишна политика," упражнявана от Вас още в качеството Ви на министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2009-2011 г".

"По време на министерския Ви мандат Вие нито веднъж не се срещнахте с друга национално представителна организация на работодателите, освен с КРИБ, с чиято протекция стартира политическата Ви кариера. Нещо повече, налице е фаворизиране на една организация, от каквото поведение сте декларирали, че сте се еманципирали. Това отношение бе подчертано и при последната Ви официална визита в Китайската народна република. Възникват следните въпроси: Какви са причините за подобно дискриминационно, избирателно и пренебрежително отношение към официално признатите на световно и европейско равнище представители на стопанската интелигенция? Нормални ли са подобни прецеденти в четвъртвековната история на президентската институция, в разрез с конституционното изискване президентът да олицетворява единството на нацията? В духа на нашето досегашно конструктивно отношение очакваме отговор на поставените от нас въпроси и промяна в отношението", се посочва в писмото.

КРИБ: Само 50% от фирмите в делегацията са членове на организацията

По този повод от КРИБ напомниха, че бизнес делегацията е организирана и водена от тях, но от включените в делегацията 30 компании и бизнес-организации 14 не са членове на КРИБ, което прави почти 50% от участниците.

На проведените два бизнес-форума в Пекин и в Шанхай са подписани договори между български и китайски фирми на обща стойност над 60 млн. евро, те са на стойност над 20% от общия стокооборот за изминалата година между България и Шанхай, който възлиза на 350 млн. долара, отчетоха от КРИБ.

Подчертаха още, че в състава на бизнес делегацията са били включени браншови организации като Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил – БАПИОТ (която не е член на КРИБ); Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ и Българската асоциация на износителите.

В бизнес делегацията бяха представители и на други три организации, които не са членове на КРИБ - Българо-китайската търговско-промишлена камара, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, напомнят от конфедерацията.

mediapool.bg