Кламер БГ - Новини: Бизнесът ще обяви поне 140 хил. работни места в бюрата по труда тази година

Бизнесът ще обяви поне 140 хил. работни места в бюрата по труда тази година

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 16:14ч.
Бизнесът ще обяви поне 140 хил. работни места в бюрата по труда тази година

Социалният министър Хасан Адемов прогнозира, че до края на тази година в бюрата по труда ще бъдат обявени 140 хиляди работни места от реалния бизнес. По думите му, това е с 6-7 хиляди места повече, отколкото през миналата година.

Адемов посочи пред Нова телевизия в петък, че съгласно Националния план за действие по заетостта, с пари от бюджета държавата се опитва да върне на пазара на труда част от 49-те хиляди души, които са в трудоспособна възраст, но живеят на социални помощи.

Организират се възможности за квалификация, преквалификация и мотивационно обучение, обясни министърът.

По думите му, правителството не е доволно от размера на първото увеличение на пенсиите, което предстои от 1 юли и за хората с минимална пенсия ще бъде 4.50 лв. Според Адемов, това са възможностите на държавното обществено осигуряване засега.

Той съобщи още, че социалното министерство е на път да закупи с европейски средства "над две хиляди компютърни системи", вкл. принтери и друга офис техника за работните места на социалните работници в страната. Работещите в системата на социалното подпомагане у нас са около 2 хиляди души със средна заплата от около 600 лв.

Министърът опроверга твърденията, че кабинетът обмисля как да преустанови отпускането на еднократни помощи от 2880 лв. на майките, които са и редовни студентки. По думите му се търси единствено начин да се предотврати отпускането на помощта за тези, които записват един семестър в университета само за да вземат добавката, след което прекъсват.

Последния доклад на ЕК Адемов определи като "обективен и добронамерен, отчетени са макар и малките стъпки в посока на напредък, има и критични бележки".

mediapool.bg