Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев става зам.-кмет на София

Бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев става зам.-кмет на София

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 10:30ч.
Бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев става зам.-кмет на София

Бившият началник на Военно-медицинска академия (ВМА) генерал Стоян Тонев става зам.-кмет на София.

Предложението е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, като

предстои то да бъде одобрено от Столичния общински съвет.

Така през втория мандат на Фандъкова заместниците й се увеличиха близо два пъти от петима на осем, а Столична община се превърна в приют за бивши кадри на ГЕРБ, които изпаднаха от властта след идването на правителството на БСП, ДПС и Атака.

Стоян Тонев поема здравеопазването

Бившият шеф на ВМА Стоян Тонев ще поеме общинското здравеопазване. Той ще отговаря за АГ болниците "Шейново" и "Света София", както и за четирите градски многопрофилни лечебни заведения. Освен това под негово ръководство ще са и всички 25 ДКЦ-та (бившите поликлиники), медицинските центрове, четирите болници за долекуване и рехабилитация и кожно-венерическия диспансер.

Стоян Тонев е ръководил ВМА 12 години и е считан за един от най-добрите мениджъри в здравеопазването са аргументите, с които Фандъкова го предлага на поста.

Ще направя всичко възможно

София да бъде един добър модел за цялостно здравеопазване в България, каза Тоневпри представянето си в Столична община.

Той разказа, че преди около 3 години е била представена на Фандъкова програма за спешната помощ в София, но тя е потънала в папките на Министерството на здравеопазването и не се е осъществила.

"Няма линейки за деца до 1 година, за възрастни на 75 години. Парадокс е, че в България няма нито една линейка за психично болни. Ние много лесно разрушихме поликлиниките, а това е една добра дума. Не знам с какво са по-различни джипитата. Тук има няколко проблема. Първият проблем е, че повечето джипита работят нелегално. Вторият проблем е, че започнаха да липсват отделни специалности като педиатрията например. Ще се опитаме да дадем стимул

не само материален, но е важно за един млад човек той да се развива. Програмата, която аз ще представя, ще бъде разпределена по дни и седмици. Избягвам думата ще подобрим, а ще използвам думата - ще направим. В крайна сметка плаща се за резултат а не за усилия, това мисля да бъде моят принцип",представи Тоневвижданията си.

Според него в София са необходими 14 линейки. От тях 8 линейки за децата до една година, една за инфекция и една за психиатрия и шест - за възрастни хора. Според Тонев това не изисква много пари, а проблемът е, че не може да се намерят кадри.

Столичната общи ще отдели над 35 млн. лева за здравеопазване и около 31 млн. лв. за социални дейности през тази година. Това е заложено в проектобюджета на общината, който предстои да бъде одобрен на 6 февруари от Столичния общински съвет.

Осми заместник-кмет

До момента за здравеопазването и социалните дейности отговаряше Албена Атанасова. Тя няма да бъде уволнена, уточниха от пресцентъра на Столична община. Атанасова ще продължи да отговаря за хората с увреждания.

При избора й за кмет през 2009 г. Фандъкова имаше само петима заместници, всичките наследени от времето на Бойко Борисов, когато беше кмет. Това бяха Юлия Ненкова с направление "Законност, координация и контрол", Ирина Савина, която отговаря

за инвестиции и строителство, Любомир Христов с ресор "Транспорт и транспортни комуникации" и Мария Бояджийска, която отговаря за екологията.

Първоначално зам.-кмет по финансите беше Минко Герджиков, но той подаде оставка след скандала с новото райониране на София за плащането на местните данъци и такси, което така и не беше въведено. Така на негово място по предложение на Фандъкова беше назначен Дончо Барбалов.

В началото на 2012 г. бившият зам.-министър на културата в правителството на ГЕРБ Тодор Чобанов стана зам.-кмет на с ресор "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“. Това стана след като Чобанов напусна оглавяваното от тогавашния министър Вежди Рашидов ведомство без да бяха посочени официални мотиви.

Изпадналите от властта кадри на ГЕРБ в Столична община

След идването на правителството на новата тройна коалиция на власт от лятото на 2013 г. Столична община се превърна в пристан за изпадналите от властта кадри на ГЕРБ като редица от тях бяха назначени за районни кметове или влязоха в бордовете на общински фирми, въпреки обещанията за конкурси при назначенията.

Първо за кмет на столичния район "Витоша" беше избран бившият шеф на СДВР Валери Йорданов.

В края на септември кмет на район "Илинден" пък стана бившият депутат от ГЕРБ Иван Божилов.

Без конкурс в директорския борд на "Метрополитен" влезе бившият зам.-министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Димитър Георгиев, а в ръководството и на общинската охранителна фирма "Егида"- Калин Стануков, който беше главен административен секретар на АЕЦ "Белене" и Иван Йонов, доскорошен шеф на държавната фирма "Студентски столове и общежития".

Бившият зам.-министър на транспорта в правителството на ГЕРБ Валери Тодоров също започна работа в Столична община, като отговаря за електронните услуги.

mediapool.bg