Кламер БГ - Новини: Бившият правосъден министър Антон Станков подкрепи промените в Наказателния кодекс

Бившият правосъден министър Антон Станков подкрепи промените в Наказателния кодекс

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 08:30ч.
Бившият правосъден министър Антон Станков подкрепи промените в Наказателния кодекс

Бившият правосъден министър и сегашен съдия Антон Станков подкрепя измененията в проекта за нов Наказателен кодекс, като според него проектът не е ”минал между капките”.

Министърът на правосъдието в кабинета на Симеон Сакскобургготски посочи пред бТВ, че е учуден от оттеглянето на текста от закона, предвиждащ наказания за фотографиране.

”Учудих се, че бързо беше оттеглен текста. Член 32 от Конституцията казва подобно нещо, но сега влизаше и записването - прословутите флашки. Една законова разпоредба би защитила обикновения гражданин”, посочи той.

На въпрос за това как тогава да се фотографират публичните личности Станков посочи, че за тях има регламент на европейско ниво – конвенцията за правата на човека, което посочва, че те търпят ограничения в личните си права.

Станков подкрепи и отпадането на доживотния затвор без право на замяна.

Според него най-тежките отделения по затворите са именно тези с излежаващите подобни присъди и изрази тезата, че този тип наказание е много по-нехуманен.

”Новият регламент включва изтърпяване на наказание от 20 г. и след това се предвижда да бъде заменено с друго. Проблемът всъщност е в обществото и в това дали работи съдебната система, а не в размера на наказанието”, посочи той.

Министерският съвет не се съобрази с настояването на неправителствените организации за даване на 6-месечна отсрочка за провеждане на обстоен дебат върху проекта за нов Наказателен кодекс и в сряда прие проекта за ключовия закон.

Правосъдното министерство публикува новия НК на 21 декември (събота) в началото на почивните дни по повод коледните празници. Отпуснати бяха точно 24 дни за дебат преди приемането на обемния законопроект.

mediapool.bg